Всеукраїнський урок до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу

Повномасштабна агресія Росії проти України триває вже два з половиною місяці. Утім, важливо пам’ятати, що насправді агресія почалася ще 2014 року – з моменту окупації російськими військами Кримського півострову, унаслідок чого багато кримських татар(ок) та українців/ок зазнали переслідувань або вимушені були полишити свої домівки.

На жаль, в історії кримськотатарського народу 2014 рік не був першою подібною трагедією. 1944 року їм уже довелося пережити депортацію, коли майже 200 тисяч людей втратили свій дім, а ще тисячі – загинули.

18 травня в Україні роковини Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу. Ми вважаємо, що в сучасних умовах ця дата і ця трагедія потребують особливої уваги. Саме тому ми в Amnesty International разом із Представництвом Президента України в АР Крим пропонуємо всім охочим вшанувати пам’ять тих, хто зазнали переслідувань, а школам – долучитися до Всеукраїнського уроку пам’яті.

Нижче ви знайдете план уроку та комікс (мальопис), у якому простою мовою й за допомогою ілюстрацій описано як трагічні події 1944 року, так і сучасні події 2014-2022 років. Ми прагнемо, аби молодші покоління не забували правду про страшні порушення прав людини, свідками яких є всі ми.

Провести відповідний урок чи захід можна в будь-якому зручному та безпечному (!) форматі – очно чи онлайн.

До ваших дописів у соціальних мережах пропонуємо додавати хештеги #CrimeaIsUkraine, #КримЦеУкраїна, #Amnesty_Ukraine та інші, дотичні до теми уроку.

Із будь-яких питань щодо використання коміксу чи проведення заходів звертайтеся, будь ласка, до Володимира Селіваненка, координатора освітніх програм Amnesty International в Україні: [email protected]