Amnesty International – це всесвітній рух, що об’єднує понад 9 мільйонів людей, які вважають боротьбу з несправедливістю своєю особистою справою. Ми боремося за світ, у якому права людини є доступними для всіх без винятку.

Нас підтримують та фінансують такі ж люди, як ви. Ми не залежимо від політичних ідеологій, економічних інтересів або релігій. Нас не контролює жоден уряд.

У часи, коли ми тільки починали, мало хто міг би подумати, що тортури на міжнародному рівні вважатимуться неприпустимим злочином. Що більшість країн скасують смертну кару. Що, здавалося б, непереможні диктатори будуть змушені відповідати за свої злочини. Жодна ситуація для нас не є безнадійною.

Як все починалось

Пітер Бененсон, засновник Amnesty International

Наша робота буде виконана лише тоді, коли останній в’язень совісті вийде на волю, остання катівня буде зачинена, а Загальна декларація прав людини стане реальністю для всіх людей по всьому світу.

Пітер Бененсон, засновник Amnesty International

У 1961 році британського адвоката Пітера Бененсона обурила новина про те, що двоє студентів у Португалії були засуджені за публічне виголошення тосту «За свободу!» в одному з лісабонських кафе. Він написав статтю в газету «The Observer» та розпочав кампанію, яка несподівано отримала широкий розголос. Його стаття із закликом до дії була передрукована в газетах по всьому світу та розбурхала ідею, що люди будь-де можуть об’єднуватись та демонструвати свою солідарність на підтримку свободи та правосуддя. Цей надихаючий момент не тільки створив новий рух, але й дав старт новим соціальним змінам.

Що ми робимо

• Ми розслідуємо порушення та зловживання, коли і де б вони не відбувалися.
  • Ми вимагаємо від урядів та корпорацій, щоб вони виконували свої зобов’язання і поважали міжнародне право.
  • Розповідаючи реальні історії, ми мобілізуємо мільйони людей у всьому світі на захист тих, чиї права були порушені.
  • Ми покращуєму доступ людей до їхніх прав через освіту.

Наша історія

1961

Початок міжнародного руху за права людини. Адвокат Пітер Бененсон в газеті The Observer розпочинає кампанію «Клопотання про амністію» (Appeal for amnesty) після того, як двоє португальських студентів були заарештовані за публічне виголошення тосту за свободу

1963

Визволення першого в’язня совісті – українського архієпископа та предстоятеля УГКЦ Йосифа Сліпого, засудженого та відправленого відбувати покарання до Сибіру. Це дало старт десятиліттям безупинних кампаній на підтримку людей, засуджених за їх погляди та переконання.

1972

Amnesty International розпочинає свою першу кампанію проти тортур. Через дванадцять років, в 1984 році у Торонто, ООН ухвалить Конвенцію проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність видів поводження та покарання і розпочне глобальну боротьбу з цим явищем.

1977

Amnesty International отримує Нобелівську премію миру за внесок в «захист свободи, правосуддя та підтримку миру». Це визнання важкої праці та самовідданості активістів та активісток Amnesty International по всьому світу

1980

Amnesty International розпочинає першу кампанію проти смертної кари. Коли ми починали свою діяльність в 1961 році, лише дев’ять держав відмінили смертну кару. Станом на 2018 рік таких держав вже 142.

1993

Amnesty International проводить кампанію на підтримку створення Міжнародного кримінального суду для притягнення до відповідальності тих, хто причетний до геноциду та військових злочинів. МКС був створений в 2002 році.

2006

Нельсон Мандела стає послом совісті Amnesty International. В 1962 році Amnesty International відправила адвоката для спостереження за судовим процесом над Нельсоном Манделою в ПАР. Н.Мандела писав, що «одна лише його присутність і допомога, яку він надавав, були джерелом натхнення та відваги для всіх нас».

2014

Після двадцяти років тиску зі сторони активістів та активісток Amnesty International 24 грудня 2014 року в силу вступає Міжнародний договір про торгівлю зброєю, покликаний захищати життя людей. Договір допоможе зупинити потік зброї, яка підживлює звірства в усьому світі.

Пройшли роки і права людини перемістились з маргінесів міжнародних відносин в їх центр. Amnesty International пройшла шлях від пошуків та визволення політичних в’язнів до захисту цілого спектру прав людини. Наша робота захищає людей та робить їх сильнішими: від відміни смертної кари до захисту сексуальних та репродуктивних прав, від боротьби з дискримінацією до захисту прав мігрантів та біженців. Ми говоримо за всіх та кожного, чиї гідність та свобода під загрозою.

Після п’ятдесяти років безпрецедентних досягнень Amnesty International проходить через трансформацію, щоб пристосуватись до нових стрімких змін в світі. Від великої бази в Лондоні ми перейшли до регіональних офісів в містах Африки, Азійсько-Тихоокеанського регіону, Центральної та Східної Європи, Південної Америки, Близького Сходу. Регіональні офіси стали головними центрами нашої розслідувальної діяльності та комунікацій. Нові регіональні офіси посилюють роботу Секцій, які вже існують на національному рівні більш ніж в 70 державах світу. Це дає нам можливість швидко реагувати на події де б вони не відбувались, бути потужним джерелом свободи та правосуддя.

Уявіть, чого ми можемо досягнути зараз, коли ми стоїмо пліч-о-пліч з активістами та активістками з усіх куточків земного шару. Скільки в’язничних брам ми можемо відчинити? Скільки катів можуть бути притягнуті до відповідальності? Скільки ще людей усвідомлять свої права та будуть жити гідно?