Атаки Росії на Київ та міста по всій Україні – це ескалація агресії та явне порушення законів війни

У відповідь на новину про масові удари Росії по Києву та кількох інших містах України, що сталися сьогодні, 10 жовтня, Аньєс Калламар, генеральна секретарка Amnesty International, заявила:

«Це ще один день жахливих новин з України: Росія завдала численних ударів по житлових районах, центрах міст та цивільній інфраструктурі. Воронка, яку лишила російська ракета посеред дитячого майданчика в центрі Києва, – яскравий символом повної зневаги до людського життя, що характеризує російське вторгнення.

Кінцевою метою сьогоднішніх атак було залякування цивільного населення. Росія повинна негайно припинити загарбницьку війну. Усі відповідальні за агресію та воєнні злочини, включно з командуванням і цивільними лідер(к)ами, як-от міністри і глави держав, мають нести кримінальну відповідальність за свої дії».

Деталі

Уночі та вранці 10 жовтня російські війська завдали масових ракетних ударів по Києву та кількох інших містах України, зокрема по Дніпру, Запоріжжю та Житомиру. За даними ЗСУ, близько 40 ракет, випущених російськими військами, вразили об’єкти в Україні.

Об’єкти критичної інфраструктури, як-от електростанції та електропідстанції у восьми регіонах України та в Києві, схоже, були основними цілями атак, що призвело до масових відключень електроенергії по всій країні та багатьох затримок поїздів. За даними ДСНС України, зі 117 пошкоджених будівель по всій країні 29 – об’єкти критичної інфраструктури, чотири – багатоповерхівки, а ще 35 – приватні житлові будинки.

Хоча Київ був однією з перших цілей на початку повномасштабного вторгнення Росії, це вперше з 24 лютого, коли історичний центр столиці був уражений. Чотири райони Києва потрапили під обстріли, у результаті яких постраждали, зокрема, один із корпусів Київського національного університету імені Тараса Шевченка, пішохідний міст і дитячий майданчик у парку Шевченка.

За даними Держслужби з надзвичайних ситуацій, у результаті сьогоднішніх ударів по всій країні загинули 11 людей (п’ятеро в Києві) і 89 отримали поранення.

Президент Росії Володимир Путін привітав атаки, заявивши, що вони спрямовані «по енергетичних об’єктах, військовому управлінню та комунікаціях України».

Відповідальність за воєнні злочини

Amnesty International вважає російське вторгнення в Україну актом агресії. Із 24 лютого організація документує порушення прав людини та міжнародного гуманітарного права, вчинені під час війни в Україні. Усі матеріали Amnesty International із цього приводу, включно з новинами, брифінгами та розслідуваннями, можна знайти за посиланням.

Amnesty International неодноразово закликала притягнути до відповідальності членів російських військ і посадових осіб, відповідальних за агресію та порушення. Ми також вітаємо розслідування Міжнародного кримінального суду, яке триває в Україні. Усебічна підзвітність в Україні вимагатиме узгоджених зусиль ООН та її органів, а також ініціатив на національному рівні відповідно до принципу універсальної юрисдикції.