Заява Amnesty International щодо вироку російському опозиціонеру Олексію Навальному

Російський суд замінив умовне покарання опозиційному активісту і в’язню совісті Олексію Навальному на ув’язнення на термін у два роки вісім місяців на тлі жорстокого придушення мирних протестів, у результаті якого тільки 31 січня затримали не менше 5021 осіб. Симоновський районний суд задовольнив клопотання Федеральної служби виконання покарань Росії про заміну умовного вироку Олексію Навальному на тюремне ув’язнення. Тепер його помістять до виправної колонії.

«Намагаючись помститись Олексію Навальному і його прихильникам, російська влада остаточно знищує залишки справедливості й поваги до прав людини. Політично вмотивований вирок, винесений Олексію Навальному, викриває справжнє обличчя російської влади, яка, схоже, має намір заарештувати будь-кого, хто наважиться виступити проти їхніх злочинів і порушень прав людини», – заявила Наталія Звягіна, директорка російського представництва Amnesty International.

«Навіть після багатьох років документально підтверджених порушень прав людини з боку російської влади цей випадок виділяється своєю жорстокістю й масштабами. Зараз у Росії ув’язнених більше, ніж камер в ізоляторах, а це означає, що тих, хто лише взяли участь у мирних демонстраціях, тримають без зв’язку із зовнішнім світом в переповнених поліцейських автобусах, де не забезпечені адекватні санітарні умови, не кажучи вже про ризики, пов’язані з COVID-19. Сьогоднішнє рішення суду є найбільш нещодавнім свідченням того, що російська влада остаточно розв’язує собі руки, відчайдушно намагаючись змусити замовкнути своїх критиків», – додала вона.

Серед тисяч мирних демонстрантів/-ок, затриманих 31 січня, опинилась і людина з команди Amnesty International, яка особисто була присутня на демонстрації. Після затримання за «створення перешкод дорожньому руху» колегу Amnesty International помістили на ніч до поліцейської дільниці без змоги повідомити рідним про місцезнаходження протягом трьох годин. Після того, як із рідними вдалося зв’язатися, телефон конфіскували. Колезі Amnesty International також не надали доступу до адвоката під час утримання під вартою в поліцейській дільниці. У ході так званого суду наступного дня суддя відмовився розглядати відеозапис імовірного «правопорушення» і допитати співробітників поліції або свідків. Колегу Amnesty International засудили до десяти діб «адміністративного арешту». Як і багатьом іншим затриманим, колезі Amnesty International довелося провести ніч у поліцейському автобусі, а 2 лютого опинитися в центрі тимчасової ізоляції іноземних громадян у Сахарово (в 70 км від центру Москви). Цей ізолятор використовується для утримання затриманих через відсутність місць в ізоляторах тимчасового утримання. У затриманих, які утримуються в автобусі, не було доступу до харчування, води та санітарних послуг.

«Навіть начальник відділення поліції, у якому спочатку утримували колегу Amnesty International, не зміг повідомити нам, куди їх перевели. Через таку велику кількість затриманих протестувальників/-ць, які утримуються в невідомих місцях, ми розглядаємо перспективу трактувати те, що відбувається, як масові насильницькі зникнення», – заявила Наталія Звягіна.

«Amnesty International вважає, що умови утримання осіб, позбавлених волі під час переважно мирних акцій протесту 31 січня, рівносильні тортурам та іншим видам жорстокого поводження. Ми закликаємо міжнародну спільноту, включно зі спеціальними процедурами ООН, і національні уряди негайно відреагувати на ці масові порушення прав людини і притягнути владу до відповідальності. Олексій Навальний, його соратники і всі мирні демонстрант(к)и, заарештовані напередодні, під час і після мітингів 23 і 31 січня, а також сьогодні, є в’язнями совісті і повинні бути негайно й беззастережно звільнені», – Наталія Звягіна.

2 лютого Симоновський районний суд, проводячи засідання в приміщенні Мосміськсуду, задовольнив клопотання ФСВП і замінив Олексію Навальному умовний вирок на два роки вісім місяців позбавлення волі.

За даними правозахисної групи «ОВС-Інфо», 31 січня по всій країні затримали не менше 5021 людини, зокрема, більше 1600 у Москві і більше 1100 в Санкт-Петербурзі.

Оскільки багато з більш ніж 3000 осіб, затриманих під час розгону попередніх акцій протесту 23 січня, були засуджені до «адміністративного арешту», кількість людей у місцях утримання під вартою по всій Росії, особливо в Москві, була значно перевищена.