Акція термінової допомоги: вимагайте звільнити російського опозиціонера Олексія Навального

АКЦІЮ ТЕРМІНОВОЇ ДОПОМОГИ ЗАВЕРШЕНО. ДЯКУЄМО ЗА ВАШУ НЕБАЙДУЖІСТЬ

17 січня відомого російського активіста проти корупції й опозиціонера Олексія Навального заарештували, коли він прибув до Москви після п’яти місяців лікування в Німеччині.

Олексій Навальний – в’язень совісті, його арешт є довільним і політично мотивованим. Підпишіть петицію, щоб закликати президента Російської Федерацій негайно й беззастережно звільнити Навального.

Протягом останнього десятиліття Навальний проводив розслідування і публікував звіти, у яких документально підтверджувалася корупція серед вищих посадових осіб Росії, видних політиків і бізнесменів. Він неодноразово стикався з переслідуваннями, поліцейськими рейдами, обшуками будинку й фізичним насильством. Його багато разів затримували.

20 серпня 2020 року Навальний важко захворів під час польоту з Томська до Москви. Літак здійснив вимушену посадку, і Навального госпіталізували у стані коми. Після активної міжнародної кампанії його перевели на лікування в Берлін. Незалежна слідча група Bellingcat опублікувала докази того, що група агентів Федеральної Служби безпеки Росії протягом багатьох років стежила за Навальним під час його поїздок, зокрема й під час його останньої поїздки в Томськ. У публікації Bellingcat також ішлося, що ці агенти несуть відповідальність за отруєння російського опозиціонера.

17 січня після лікування в Берліні й незважаючи на загрозу арешту, Навальний вирішив повернутися до Москви. У день його повернення ОМОН затримав десятки його прихильників, які зібралися в московському аеропорту Внуково, щоб привітати активіста. В останній момент його рейс необґрунтовано перенаправили до аеропорту Шереметьєво. Навального затримали на прикордонному контролі. Наступного дня у відділку міліції, де його утримували, відбулося судове засідання, на якому опозиціонера заарештували.

Олексій Навальний – активний критик уряду. Як і багато інших в Росії, він піддався довільному переслідуванню й тепер його позбавили волі за мирну політичну діяльність і здійснення права на свободу вираження думки.