Звинувачення 92 українських військовослужбовців у «злочинах проти людяності» з боку Росії підриває їхні права на справедливий суд

У відповідь на новину про те, що 92-м службовцям ЗСУ інкримінують «злочини проти людства», Денис Кривошеєв, заступник директора Amnesty International у Східній Європі та Центральній Азії, зазначив:

«Звинувачення 92-х українських військовослужбовців, у якому відсутня прозорість і яке базується на дезінформації – це черговий прояв зневаги до міжнародного права на справедливий суд і міжнародного гуманітарного права з боку російської влади.

Женевські конвенції чітко визначають, що військовополонені, зокрема службовці збройних сил, захищені від переслідування за участь у бойових діях. Якщо особам пред’явлено звинувачення в імовірних злочинах проти людства, то для підтримки такого твердження має бути достатньо доказів. Російська влада не надала жодних доказів на підтримку цих звинувачень. Натомість вони розгорнули хвилю дезінформації, звинувативши українські сили у знищенні Маріупольського театру, що насправді було навмисним нападом російської сторони.

Якщо російська влада спробує судити ув’язнених за цими обвинуваченнями, вони порушать третю Женевську конвенцію. Умисне позбавлення в’язня війни права на справедливий суд є воєнним злочином. Російська влада повинна переслідувати військовополонених лише за наявності справжніх, прийнятних доказів воєнних злочинів або злочинів проти людства, і в такому випадку підозрюваним необхідно гарантувати право на справедливий судовий розгляд відповідно до міжнародних стандартів».

Додаткова інформація

У понеділок Олександр Бастрикін, голова російського слідчого комітету, повідомив урядовому виданню «Россійская газета», що російська влада завели понад 1,300 кримінальних проваджень проти більш ніж 400 громадян України. Він додав, що принаймні 220 осіб підозрюють у скоєнні «злочинів проти миру і безпеки людства», а 92 українських військових, як повідомляється, уже були обвинувачені.

Нагадаємо, на початку червня сепаратистський «суд» в окупованому Росією Донецьку виніс смертний вирок двом полоненим британцям і марокканцю.

В Україні також проводять розслідування десятків тисяч воєнних злочинів, та злочинів пов’язаних із війною, які ймовірно скоїли російські сили. Швидкість щонайменше одного такого судового процесу, у результаті якого у травні засудили 21-річного російського солдата Вадима Шишімаріна, що в перші дні війни вбив 62-річного цивільного громадянина, викликала занепокоєння з приводу справедливого судового розгляду.