Крим: російська влада вдалася до нових репресій щодо кримських татар

Російська влада в анексованому Криму повинна негайно припинити довільне переслідування активістів та інших членів кримськотатарської громади, – заявила Amnesty International у зв’язку з затриманням та арештом лідера кримськотатарського національного руху Нарімана Джелялова і ще чотирьох жителів півострова.

«Фактичне викрадення Нарімана Джелялова та інших членів кримськотатарської громади російськими силовиками, умови їх утримання під вартою, які можна прирівняти до тортур і поводження, що принижує людську гідність, перешкоди, які чинили їх адвокат(к)ам, – усе це не лишає місця для сумнівів у тому, що ми маємо справу з черговою фабрикацією кримінального обвинувачення», – заявила Оксана Покальчук, директорка Amnesty International в Україні.

«Наразі складно уявити більш помітну публічну фігуру серед кримськотатарських активістів на півострові, ніж Наріман Джелялов. Після заборони російською владою Меджлісу кримськотатарського народу, Джелялов, один із його колишніх, лишився на півострові, до нещодавна зміг уникати арешту, і при цьому не відступив від своїх принципів і продовжував боротися за права кримських татар. Ми переконані, що єдина мета кримінального переслідування Джелялова – змусити його замовкнути і припинити незалежну громадянську діяльність на території півострова. Російська влада повинна негайно припинити переслідування інакомислення у Криму», – додала вона.

Управління МВС РФ по Криму 23 серпня заявило про порушення кримінальної справи за ч.2 ст. 167 Кримінального кодексу Росії («умисне знищення або пошкодження майна») у зв’язку з певним пошкодженням газопроводу, що веде на російську військову базу під Сімферополем. Імовірно, нещодавні затримання, зокрема Нарімана Джелялова, пов’язані з цією справою.

Рано вранці 3 і 4 вересня в Нарімана Джелялова, підприємця Ельдара Одаманова, двоюрідних братів Азіза й Асана Ахтемових, а також Шевкета Усеінова провели обшуки, а їх самих затримали і відвезли в невідомому напрямку представники правоохоронних органів. Рідних, адвокатівю/ок та активістів/ок, які прийшли 4 вересня до будівлі УФСБ РФ по Республіці Крим у Сімферополі – всього близько 40 людей – також затримали.

Доступ адвокатки до Джелялова забезпечили лише вранці 5 вересня. Його захисниця Еміне Авамілєва заявила, що її підзахисний починаючи із затримання «весь цей час […] знаходився в наручниках і з мішком на голові», не отримуючи їжі або води.

Як повідомляють адвокати, брати Ахтемови також проходять фігурантами кримінальної справи за фактом пошкодження газопроводу. Ельдара Одаманова відпустили з будівлі УФСБ пізно ввечері 4 вересня і відразу ж затримали за адміністративною статтею про невиконання вимог поліцейських, за непред’явлення документів, які раніше були вилучені силовиками. Згідно з інформацією громадського руху «Кримська солідарність», зараз Одаманов і Усеїнов поміщені під адміністративний арешт і містяться в ІТТ Сімферополя.