Гонконг : поліції слід проявляти стриманість з метою уникнення ескалації насилля

У відповідь на поліцейську операцію 11 серпня, в якій було використано сльозогінний газ та гумові кулі, Мен-Кей Там, директор Amnesty International у Гонконгу сказав:

«Поліція Гонконгу знову використала сльозогінний газ та гумові кулі у спосіб, який не відповідає міжнародним стандартам. Вогонь у спину протестуючим на обмеженій площі, де в них бракує часу, щоб залишити місце подій, йде врозріз із заявленою метою розсіювання натовпу».

Відповідно до інформації ЗМІ, один протестувальник в Цім Ша Цуй  постраждав від розриву ока внаслідок пострілу поліції гумовими знарядами. Поліцейські зробили серію пострілів у протестувальників з короткої відстані сльозогінним газом та перцевими кулями на станції метро у районі Квай Фонг та Тайку, іноді намагаючись поцілити в голови або верхні частини тіла.

Сльозогінний газ не має використовуватися в обмеженому просторі або там, де виходи заблоковані чи доступ до них обмежений.  Сльозогінний газ, гумові та перцеві кулі можуть спричинити серйозні ураження і є потенційно смертельними. Саме тому ними ніколи не слід цілитися в будь-кого з короткої відстані та не слід використовувати взагалі, коли видимість погана. Коли є намір використати таку зброю, це має відбуватися суворо в рамках законності, необхідності та відповідності до рівня загрози.

«Поліція Гонконгу ще раз продемонструвала як не слід підтримувати порядок під час протестів», –  зазначив Мен- Кей Там. «Сили правопорядку мають бути здатні виконувати свої обов’язки щодо захисту громадськості. Не дивлячись ні на що, насилля направлене на поліцію не дає поліцейським права діяти поза межами міжнародних стандартів».

«Будь- який жорсткий підхід з боку поліції лише підвищить напругу та спровокує ворожість, призводячи до загального погіршення ситуації»

Amnesty International закликає всі уряди призупинити передачу Гонконгу так званих менш летальних видів зброї для контролю натовпу доки не буде проведено повне і незалежне розслідування та впроваджені відповідні гарантії.

Із червня в Гонконзі тривають протести, зумовлені ухваленням Законодавчими зборами Гонконгу нового закону про екстрадицію, який дозволяє відправляти підозрюваних у злочинах до материкового Китаю для суду.

Станом на 6 серпня поліція заявила, що вони випустили 1800 пострілів сльозогінного газу, 300 гумових куль і 170 губчастих гранат із початку протестів 9 червня. 5 серпня, коли проходив загальний страйк, поліція випустила 800 куль сльозогінного газу по восьми районах міста, щоб розігнати протестувальників.

Станом на 9 серпня більше 600 осіб були заарештовані, а 44 людини були звинувачені в «заворушеннях», що тягне за собою максимальний тюремний термін 10 років. Гонконгські закони про «незаконні збори» і «заворушення» далекі від таких, що відповідають міжнародним стандартам.