Під час відновлення Україною контролю над своїми територіями критично важливо зберегти докази воєнних злочинів РФ, – Amnesty International

Коментуючи останні новини щодо повернення Україною контролю над територіями на Херсонщині Денис Кривошеєв, регіональний директор Amnesty International у Східній Європі та Центральній Азії, заявив:

«Після відходу російських військ із правого берега Дніпра в Херсоні важливо приділити першочергову увагу збереженню доказів воєнних злочинів. Усі постраждалі від російських злочинів щодо України заслуговують на справедливість відповідно до міжнародного права, а всі винні мають бути притягнуті до відповідальності в рамках справедливого судового розгляду.

Хоча це значна військова подія, досвід останніх тижнів вказує на те, що ми можемо очікувати на подальші російські напади на цивільних осіб та цивільну інфраструктуру в ході того, як Україна продовжує відвойовувати свої території. Лише сьогодні кількість жертв серед цивільного населення продовжує зростати внаслідок нічного російського ракетного удару, який зруйнував житловий будинок у Миколаєві.

Хоча ми розуміємо, що українська влада та цивільне населення прагнуть якнайшвидше відновити та заселити регіон, збереження доказів воєнних злочинів має бути пріоритетом. Це необхідно для забезпечення всебічної відповідальності та надання можливості Міжнародному кримінальному суду та іншим національним і міжнародним механізмам правосуддя притягнути до відповідальності винних у скоєнні найтяжчих злочинів за міжнародним правом, вчинених на українській землі».

Відповідальність за воєнні злочини

Amnesty International вважає російське вторгнення в Україну актом агресії. Із 24 лютого організація документує порушення прав людини та міжнародного гуманітарного права, вчинені під час війни в Україні. Усі матеріали Amnesty International із цього приводу, включно з новинами, брифінгами та розслідуваннями, можна знайти за посиланням.

Amnesty International неодноразово закликала притягнути до відповідальності членів російських військ і посадових осіб, відповідальних за агресію та порушення. Ми також вітаємо розслідування Міжнародного кримінального суду, яке триває в Україні. Усебічна підзвітність в Україні вимагатиме узгоджених зусиль ООН та її органів, а також ініціатив на національному рівні відповідно до принципу універсальної юрисдикції.