Як «найточніша «повітряна кампанія в історії» зробила Ракку найбільш зруйнованим містом сучасності ?

Amnesty International та Airwars сьогодні запустили інтерактивний вебсайт, що документує жертви серед цивільного населення у сирійському місті Ракка. Проект називається «Риторика проти реальності: як «найточніша повітряна кампанія в історії» зробила Ракку найбільш зруйнованим містом сучасності».

На сьогодні, це найбільш всебічне розслідування цивільних жертв у сучасних військових конфліктах.

Унаслідок тисяч повітряних обстрілів, здійснених коаліцією, що включає США, Великобританію та Францію, у період з червня по жовтень 2017 року загинуло більше 1600 мирних мешканців міста.

Перед початком обстрілів Ракка майже чотири роки була захоплена так званою «Ісламською державою». За цей час предствники ІД вчинили безліч воєнних злочинів та злочинів проти людяності, катували та вбивали будь-кого, хто чинив спротив, використовували людей як «живі щити» і розстрілювали тих, хто намагався втекти.

Операція Коаліції мала покласти край пануванню ІД, але в реальності перетворила місто на смертельну пастку для її мешканців. Снайпери розстрілювали людей, що намагалися втекти з міста. Втікачі підривалися на мінах і гинули від снарядів. Обстріли були невибірковими і перетворили місто на палаючі руїни. Унаслідок обстрілів більше 11 тисяч будівель було зруйновано вщент.

При цьому Коаліція продовжує заперечувати свою відповідальність за ці жертви, визнаючи лише 10% від загальної кількості.

«Коаліція стерла з обличчя землі Ракку, але ми не дамо стерти правду», кажуть творці проекту. Необхідне ретельне розслідування порушень, які відбулися, і рішучі дії, спрямовані на те, щоб це ніколи не повторилося в майбутньому.