Заява: заходи щодо стримування COVID-19 і правозахисні зобов’язання влади. Попередні висновки

25 березня 2020

Уряди всіх країн та інші суб’єкти, які беруть участь у профілактиці поширення, а також постраждали в результаті спалаху вірусу COVID-19, зобов’язані гарантувати суворе дотримання всіх положень і стандартів у галузі прав людини під час реалізації заходів щодо стримування COVID-19 з метою забезпечення належного рівня охорони здоров’я населення й допомоги найбільш вразливим категоріям людей.

У цьому документі (а) розглядається питання захисту прав людини і труднощі, з якими найчастіше стикаються держави під в процесі реалізації заходів щодо стримування епідемій, з акцентомна реакцію влади на поширення COVID-19 на різних етапах реагування, а також (б) узагальнюється інформація про правозахисні зобов’язання держав і ключові положення, стандарти і принципи в галузі прав людини, які слід враховувати при реалізації будь-яких подібних заходів. У документі розглядаються питання дотримання прав, які в першу чергу потрапляють під удар у ході реалізації державами профілактичних заходів для охорони здоров’я населення, зокрема, введення карантинів і заборон на пересування; а також обов’язків держав щодо забезпечення профілактичної допомоги, доступу до товарів і послуг, наявності та доступності медичної допомоги, соціальних гарантій і прав працівників/працівниць, попередження стигматизації та дискримінації; а також захисту медичних працівників/працівниць.

Окрім того, у документі розглядаються обов’язки держав у зв’язку з забезпеченням міжнародної співпраці та наданням міжнародної допомоги, довгострокового відновлення й подальших заходів.

Amnesty International закликає уряди всіх країн та всі інші зацікавлені сторони зробити все можливе, щоб заходи щодо стримування спалаху COVID-19 суворо відповідали нормам і стандартам міжнародного права в галузі прав людини з акцентом на особливі потреби найбільш вразливих категорій людей та осіб, яким загрожує підвищена небезпека, а також гарантувати, що вони врахують і мінімізують ризики, які згадані заходи можуть мати, аби дотримуватися прав людини.