Влада має розслідувати ксенофобні погрози та заклики до насильства щодо людей ромської національності, що пролунали 17 жовтня під час протестів в Ірпені.

Учасники протесту пікетували будинки, де мешкають ром(к)и, вигукували дискримінаційні гасла, погрожували ром(к)ам та закликали до насильства щодо них. Пікет організували як відповідь на напад двох неповнолітніх ромів на 22-річного волонтера, що допомагає українській армії. За даним фактом правоохоронці відкрили кримінальне провадження за статтею умисне легке тілесне ушкодження.

Amnesty International закликає Національну поліцію України як ефективно розслідувати напад на потерпілого, так і належним чином відреагувати на ксенофобні погрози та заклики до насильства до людей ромської національності, що зафіксовані під час протестів. Влада має зробити все необхідне для попередження та недопущення насильства на ґрунті ксенофобії щодо ромської спільноти Ірпеня. У зв’язку з цим, ми закликаємо місцеву владу утриматися від дискримінаційних висловлювань та рішень, що можуть спонукати до подальшого розпалювання ворожнечі.

Кожен злочин має каратися відповідно до результатів незалежного розслідування та справедливого судового процесу, але дискримінація підозрюваних чи винних за будь-якою ознакою є неприпустимою. Заклики до насильства щодо цілої спільноти у відповідь на ймовірні злочини або проступки з боку їхніх представників або представниць не мають нічого спільного з дотриманням закону та порядку.

Те, що зараз відбувається в Ірпені, – яскравий приклад ігнорування поліцією та місцевою владою показових дискримінаційних дій стосовно ромської спільноти. Відсутність реакції з боку правоохоронних органів легітимізує подібні дії представників угруповань, що пропагують ненависть і насильство, що своєю чергою породжує нові конфлікти на ґрунті ненависті.

Держава має зобов’язання забезпечувати право громадян і громадянок на свободу мирних зібрань, однак вона також має невідкладно реагувати на прояви ксенофобії та дискримінації.