Акція термінової допомоги Серверу Мустафаєву

6 листопада 2019

Ув’язнення й жорстоке поводження щодо правозахисника

Правозахисник Сервер Мустафаєв з окупованого Росією Криму перебуває під арештом із травня 2018 року за неправдивими звинуваченнями, пов’язаними з тероризмом. 12 вересня його перевели з Криму на південний захід Росії. Він очікує подальшого переведення з Краснодара в Ростов-на-Дону, де Сервер постане перед військовим судом. Його утримують у спільній камері в чотири квадратні метри, з жахливою санітарією, що прирівнюється до нелюдського й такого, що принижує гідність, поводження. Сервера Мустафаєва переслідують виключно через його правозахисний активізм.

НАПИШІТЬ ЗАКЛИК СВОЇМИ СЛОВАМИ АБО СКОРИСТАЙТЕСЯ ЛИСТОМ-ПРИКЛАДОМ

РЕКОМЕНДОВАНІ МОВИ ЗВЕРНЕННЯ: англійська та російська (це спростить процедуру перегляду листів цензурою)

АДРЕСА: Генеральному прокурору Российской Федерации
Юрию Яковлевичу Чайке
Генеральная прокуратура
ул. Большая Дмитровка, 15а
125993 Москва ГСП-3
Факс: +7495 987 58 41/ +7495 692 17 25
Твиттер: @Genproc

ПРИКЛАД ЛИСТА:

Уважаемый Генеральный Прокурор,

Я пишу по делу крымского правозащитника Сервера Мустафаева, которому предъявили сфабрикованные обвинения. С 13 сентября он содержится в условиях, приравниваемых к бесчеловечному и унижающему достоинство обращению, в СИЗО-1 Краснодара. Согласно документам следственного изолятора, он должен пребывать в камере общего содержания. На самом деле его содержат в маленькой камере в четыре квадратных метра, которую он время от времени делит с другими заключенными. Он не имеет регулярного доступа к воде, и туалет в его камере периодически заливает пол камеры фекалиями. Сервер Мустафаев является практикующим мусульманином и вынужден голодать весь день, когда в следственном изоляторе подают свинину. Он подал три жалобы на условия содержания под стражей, однако все они были проигнорированы.

Сфабрикованные обвинения в терроризме были предъявлены Серверу Мустафаеву в отместку за его правозащитную деятельность в поддержку жертв нарушений прав человека в Крыму. Его перевод из Крыма является нарушением международного гуманитарного права. В настоящее время он находится в Краснодаре, на пути в Ростов-на-Дону, в 700 км от своего дома в Крыму, где он предстанет перед военным судом в нарушение своего права на справедливое судебное разбирательство.

В свете вышеизложенного я настоятельно призываю вас принять меры, чтобы:

• Сервер Мустафаев не подвергался пыткам или другим видам жестокого обращения, в том числе условиям, приравниваемым к бесчеловечному и унижающему достоинство обращению;

• Обвинения с Сервера Мустафаева были сняты, а он немедленно и безоговорочно освобожден, так как является узником совести, преследуемым исключительно за свою правозащитную деятельность.

С уважением,

БУДЬ ЛАСКА, ВЖИВІТЬ ЗАХОДИ ЯКОМОГА ШВИДШЕ: до 17 грудня 2019 року

ДОДАТКОВА ІНФОРМАЦІЯ

Люди, які виступають проти окупації та незаконної анексії Росією Кримського півострова, порушень прав людини, що відбуваються там із 2014 року, піддаються переслідуванням, у тому числі утискам, переслідуванням за сфабрикованими звинуваченнями і примусовим зникненням. Міжнародні правозахисники не мають доступу до Криму, а незалежні ЗМІ або заборонили, або змусили закритися.

Сервер Мустафаєв – засновник і координатор низового громадського руху Кримська солідарність в окупованому Росією Криму. Рух було створено 9 квітня 2016 року у відповідь на політичні та релігійні переслідування кримських татар та інших із боку російської влади. Рух об’єднує активістів, адвокатів і родичів тих, хто були заарештовані і притягнуті до кримінальної відповідальності. Мета руху – забезпечити доступ до юридичної допомоги, фінансової, медичної та іншої життєво важливої підтримки. В умовах відсутності вільних ЗМІ і переслідування всіх незгодних у Криму після його незаконної анексії Росією 2014 року, рух також прагне підвищити обізнаність про порушення прав людини, що тривають у Криму.

21 травня 2018 року в будинку Мустафаєва в Бахчисараї, місті на півдні Криму, члени російської Служби безпеки (ФСБ) провели обшук. Пізніше правозахисника доставили в місцевий штаб ФСБ у Сімферополі, столиці Криму, і пред’явили звинувачення у «членстві в терористичній організації» (ч. 2 ст. 205.5 КК РФ) за його ймовірні зв’язки з «Хізб ут-Тахрір», міжнародною ісламською організацією, яка заборонена як «терористична» в Росії, але є законною в Україні. Її члени не брали участь і не пропагували насильство у Криму ні до, ні після окупації півострова 2014 року. Імовірна приналежність до«Хізб ут-Тахрір» використовується російською владою в окупованому Криму як привід для переслідування інакомислячих, у тому числі правозахисника Еміра-Усеїна Куку.

22 травня суд Сімферополя виніс постанову про взяття під варту Мустафаєва, яку неодноразово продовжували з того часу. Адвокатка Сервера Мустафаєва розповіла Amnesty International, що єдиним доказом проти нього є аудіозапис його коротких зауважень, у тому числі питання, яке він поставив під час релігійної лекції, що відбулася в мечеті в Бахчисараї 2 грудня 2016 року.

Він запитав, чи можна любити людину «загалом», але водночас ненавидіти її за конкретний вчинок, і продовжив свою думку без будь-яких тверджень, які можна було б розглядати як розпалювання ненависті чи насильства. У лекції взяли участь близько 70 осіб, і про неї відкрито заявляли заздалегідь. Однак слідство дійшло висновку, що Сервер Мустафаєв брав участь у секретній зустрічі
Хізб ут-Тахріру. 22 лютого Мустафаєву додатково пред’явили звинувачення у «змові з метою насильницького захоплення влади» (Стаття 278 КК РФ). Слідство не надало жодних доказів того, що він скоїв будь-який міжнародно визнаний злочин. Сервер Мустафаєв заперечує свою причетність до будь-якої «терористичної» діяльності. Звинувачення проти нього сумарно передбачають до 25 років позбавлення волі.

У рамках цієї справи звинувачення в тероризмі пред’явили ще сімом чоловіками. Марлен Асанов, Тимур Ібрагімов, Сервер Зекер’яєв, Сейран Салієв, Ернест Аметов і Мемет Белялов були затримані 11 жовтня 2017 року. Едема Смаїлова затримали 21 травня 2018 року. Усіх їх звинувачують на підставі записів їх присутності лекції в Бахчисарайській мечеті у грудні 2016 року та інших зустрічах.

Перше судове засідання у справі Мустафаєва мало відбутися 17 вересня 2019 року на Північнокавказькому окружному військовому суді в Ростові-на-Дону (південний захід Росії). 12 вересня 2019 Сервера Мустафаєва перевели з Криму в Росію, але замість Ростова-на-Дону 13 вересня його доставили в СІЗО-1 міста Краснодар. Переведення полонених із окупованої території в Росію, застосування російського законодавства в суді над ними, а також той факт, що вони постануть перед військовим судом, – є порушенням міжнародних права прав людини та гуманітарного права російською владою.

Участю в акціях термінової допомоги ви допомагаєте людям із різних країн, права яких порушено. Ваша небайдужість наближає нас усіх до світу, де права і гідність кожного і кожної поважають і захищають від зловживань.

МИ У СОЦМЕРЕЖАХ: