Акція термінової допомоги Серверу Мустафаєву

6 листопада 2019 (ОНОВЛЕНО 6 березня 2020)

ЗАТРИМАНОМУ ПРАВОЗАХИСНИКУ ВІДМОВИЛИ У НАДАННІ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ

Серверу Мустафаєву, кримському правозахиснику, справа якого зараз розглядається у військовому суді Росії, відмовляють у наданні належної медичної допомоги. В нього і ще у двох відповідачів по його справі висока температура і респіраторна вірусна інфекція. Незважаючи на їхній стан, всіх трьох змусили бути присутніми на тривалих судових слуханнях без води і їжі.

НАПИШІТЬ ЗАКЛИК СВОЇМИ СЛОВАМИ АБО СКОРИСТАЙТЕСЯ ЛИСТОМ-ПРИКЛАДОМ

РЕКОМЕНДОВАНІ МОВИ ЗВЕРНЕННЯ: англійська та російська (це спростить процедуру перегляду листів цензурою)

АДРЕСА:

Военному прокуроругенерал-лейтенанту

Сергею Коломойцу

Южный военный округ

ул. Пушкинская, 72а

Ростов-на-Дону 344002

Факс: +7 (863) 2827968

E-mail: [email protected]

CC: [email protected]

ПРИКЛАД ЛИСТА:

Уважаемый Военный Прокурор,

Я пишу по делу Сервера Мустафаева, крымского правозащитника, дело которого сейчас рассматривается в Южном окружном военном суде и которому грозит до 25 лет тюрьмы в случае признания его виновным. У него и у двух его соответчиков Мемета Белялова и Сейрана Салиева недавно развились симптомы вирусной респираторной инфекции (ОРВИ). Несмотря на это, их привели в суд и заставили провести там несколько часов несмотря на их плохое самочувствие, без еды и воды, пока проходило слушание. Им не предоставляют необходимой медицинской помощи.

3 марта Серверу Мустафаеву стало плохо во время судебного слушания, но суд отклонил его неоднократные запросы о предоставлении медицинской помощи. 4 марта у него поднялась высокая температура и были симптомы ОРВИ, о чем он сообщил администрации пенитенциарного учреждения. Ему сделали укол для снижения температуры и доставили в суд. В суде он также плохо себя чувствовал, но его запросы об отсрочке слушания были отклонены. Более того, ни ему, ни его со-ответчикам не давали воды и еды во время слушания, которое длилось больше 9 часов.

Отсутствие надлежащей медицинской помощи заключенным может нарушать абсолютный запрет пыток и других жестоких, бесчеловечных или унижающих достоинство видов обращения и наказания, в том числе в соответствии со статьей 7 Международного пакта о гражданских и политических правах. Это особенно верно, когда отсутствие такой помощи является результатом преднамеренного действия со стороны должностных лиц.

Сервер Мустафаев – основатель и координатор общественного движения Крымская Солидарность, созданного для солидарности и поддержки жертв политических и религиозных преследований, которые начались после оккупации Крыма Россией. Обвинения против Сервера Мустафаева сфарбикованы, и были предъявлены ему в отместку за его правозащитную деятельность. Он – узник совести, и его нужно немедленно и безусловно освободить.

Я настоятельно призываю Вас применить все необходимые меры для того, чтобы:

– Сервера Мустафаева немедленно и безусловно освободили, и все обвинения против него были сняты;

– тем временем ему и его соответчикам немедленно предоставили надлежащую медицинскую помощь в соответствии с международными нормами о правах человека, а именно с Минимальными стандартными правилами ООН по обращению с заключенными (Правила Нельсона Манделы).

С уважением,

БУДЬ ЛАСКА, НАДІШЛІТЬ ЗВЕРНЕННЯ ЯКОМОГА ШВИДШЕ: до 17 квітня 2020 року

ДОДАТКОВА ІНФОРМАЦІЯ

Люди, які виступають проти окупації та незаконної анексії Росією Кримського півострова, порушень прав людини, що відбуваються там із 2014 року, піддаються переслідуванням, у тому числі утискам, переслідуванням за сфабрикованими звинуваченнями і примусовим зникненням. Міжнародні правозахисники не мають доступу до Криму, а незалежні ЗМІ або заборонили, або змусили закритися.

Сервер Мустафаєв – засновник і координатор низового громадського руху Кримська солідарність в окупованому Росією Криму. Рух було створено 9 квітня 2016 року у відповідь на політичні та релігійні переслідування кримських татар та інших із боку російської влади. Рух об’єднує активістів, адвокатів і родичів тих, хто були заарештовані і притягнуті до кримінальної відповідальності. Мета руху – забезпечити доступ до юридичної допомоги, фінансової, медичної та іншої життєво важливої підтримки. В умовах відсутності вільних ЗМІ і переслідування всіх незгодних у Криму після його незаконної анексії Росією 2014 року, рух також прагне підвищити обізнаність про порушення прав людини, що тривають у Криму.

21 травня 2018 року в будинку Мустафаєва в Бахчисараї, місті на півдні Криму, члени російської Служби безпеки (ФСБ) провели обшук. Пізніше правозахисника доставили в місцевий штаб ФСБ у Сімферополі, столиці Криму, і пред’явили звинувачення у «членстві в терористичній організації» (ч. 2 ст. 205.5 КК РФ) за його ймовірні зв’язки з «Хізб ут-Тахрір», міжнародною ісламською організацією, яка заборонена як «терористична» в Росії, але є законною в Україні. Її члени не брали участь і не пропагували насильство у Криму ні до, ні після окупації півострова 2014 року. Імовірна приналежність до«Хізб ут-Тахрір» використовується російською владою в окупованому Криму як привід для переслідування інакомислячих, у тому числі правозахисника Еміра-Усеїна Куку.

22 травня суд Сімферополя виніс постанову про взяття під варту Мустафаєва, яку неодноразово продовжували з того часу. Адвокатка Сервера Мустафаєва розповіла Amnesty International, що єдиним доказом проти нього є аудіозапис його коротких зауважень, у тому числі питання, яке він поставив під час релігійної лекції, що відбулася в мечеті в Бахчисараї 2 грудня 2016 року.

Він запитав, чи можна любити людину «загалом», але водночас ненавидіти її за конкретний вчинок, і продовжив свою думку без будь-яких тверджень, які можна було б розглядати як розпалювання ненависті чи насильства. У лекції взяли участь близько 70 осіб, і про неї відкрито заявляли заздалегідь. Однак слідство дійшло висновку, що Сервер Мустафаєв брав участь у секретній зустрічі
Хізб ут-Тахріру. 22 лютого Мустафаєву додатково пред’явили звинувачення у «змові з метою насильницького захоплення влади» (Стаття 278 КК РФ). Слідство не надало жодних доказів того, що він скоїв будь-який міжнародно визнаний злочин. Сервер Мустафаєв заперечує свою причетність до будь-якої «терористичної» діяльності. Звинувачення проти нього сумарно передбачають до 25 років позбавлення волі.

У рамках цієї справи звинувачення в тероризмі пред’явили ще сімом чоловіками. Марлен Асанов, Тимур Ібрагімов, Сервер Зекер’яєв, Сейран Салієв, Ернест Аметов і Мемет Белялов були затримані 11 жовтня 2017 року. Едема Смаїлова затримали 21 травня 2018 року. Усіх їх звинувачують на підставі записів їх присутності лекції в Бахчисарайській мечеті у грудні 2016 року та інших зустрічах.

Перше судове засідання у справі Мустафаєва мало відбутися 17 вересня 2019 року на Північнокавказькому окружному військовому суді в Ростові-на-Дону (південний захід Росії). 12 вересня 2019 Сервера Мустафаєва перевели з Криму в Росію, але замість Ростова-на-Дону 13 вересня його доставили в СІЗО-1 міста Краснодар. Переведення полонених із окупованої території в Росію, застосування російського законодавства в суді над ними, а також той факт, що вони постануть перед військовим судом, – є порушенням міжнародних права прав людини та гуманітарного права російською владою.

Участю в акціях термінової допомоги ви допомагаєте людям із різних країн, права яких порушено. Ваша небайдужість наближає нас усіх до світу, де права і гідність кожного і кожної поважають і захищають від зловживань.

Джерело фото для соціальних мереж – Крымская солидарность (Cortesy Image)

МИ У СОЦМЕРЕЖАХ: