Тимчасовий захист необхідний усім, хто залишає Україну

У відповідь на активування Радою ЄС Директиви про тимчасовий захист, яка забезпечить невідкладний захист у країнах ЄС людям, які рятуються від вторгнення в Україну, Єва Гедді, директорка європейського офісу Amnesty International зазначила:

«Усім, хто шукає порятунку від агресії, має бути надано захист та допомогу в облаштуванні, і ми вітаємо те, що українці та українки отримають належний своєчасний захист. Але, адресуючи цю допомогу переважно українцям та українками, які рятуються від конфлікту, Рада також оголила обмеженість європейської солідарності.

Це рішення означає, що українці та українки, які шукають безпеки в ЄС, швидко отримають дозвіл на проживання, зможуть працювати і будуть забезпечені відповідним житлом, соціальною та медичною допомогою та освітою. Тепер держави-членкині повинні вирішити, чи поширять вони це на інших людей, що не мають українського громадянства і які так само виїжджають із України. Ми закликаємо їх однаково ставитись до всіх, хто рятується втечею від цієї агресії.

Рішення Ради ЄС – це нагадування про те, що Європа вже давно має інструменти для захисту біженців/ок, допомоги новоприбулим, і звичайний підхід «Фортеця Європа» є політично вмотивованим вибором. Те, що це відбувається вперше, але переважно для переміщених громадян(ок) України, показує, що підхід ЄС пронизаний подвійними стандартами».

Довідка

Директива про тимчасовий захист була створена 2001 року після конфлікту в колишній Югославії, коли вперше після Другої світової війни Європа зіштовхнулая з масовим переміщенням людей унаслідок конфлікту в Європі. Проте його так і не було активовано.

Amnesty International неодноразово закликала до її активізації, востаннє в рамках реакції ЄС на кризи в Афганістані та Україні.