Харків долучився до Марафону написання листів

У суботу, 18 грудня, харків’яни й харків’янки взяли участь у Марафоні написання листів від Amnesty International — кампанії на захист тих, кого безпідставно затримують або переслідують. Щороку у грудні акція проходить одночасно у понад 200 країнах світу. Учасники й учасниці Марафону пишуть мільйони листів солідарності героям і героїням Марафону, а також підписують петиції з вимогою до урядів виправити несправедливість.

Цього року героями й героїнями Марафону написання листів (МНЛ) стали: Анна Шаригіна та Віра Чернігіна – засновниці харківської ЛГБТ-організації «Сфера», яка систематично зазнає нападів з боку угруповань, що пропагують ненависть і дискримінацію; Владислав Єсипенко, український журналіст з Криму, якому загрожує 18 років у російській в‘язниці; Мікіта Залатаров з Білорусі, якого засудили до 5 років у дитячій колонії через необґрунтовані закиди у використанні вибухівки під час протестів, Цзань Цзан – журналістка з Китаю, яку засудили до 4 років ув‘язнення за висвітлення теми коронавірусу на початку пандемії; Рунг Панусая з Таїланду, якій загрожує довічне ув’язнення через критику монархії та участь у демонстраціях, Дженна Джехад – одна з наймолодших журналісток у світі, яка висвітлює жорстокість ізраїльської армії щодо палестинського населення і зазнає утисків через це.

«Те, що Харків долучився сьогодні до Марафону написання листів, — це показник готовності міста захищати права людини й демонструвати міжнародну солідарність. Учасники й учасниці Марафону насправді допомагають рятувати життя, зупиняють переслідування, а головне дають надію. Надію на зміни. В Україні Марафон проводиться уже тринадцятий раз, і з кожним роком, завдяки підтримці Харкова та інших міст, нам вдається посилювати наш голос і змінювати долі людей на краще», — зазначила Катерина Мітєва, речниця Amnesty International Україна.

Прикметно, що цього року весь світ в рамках Марафону написання листів підтримує харківських активісток і активістів з громадського об’єднання Сфера, яке з 2017 року піддалося близько 30 нападам. Однак нікого з нападників правоохоронці не притягнули до відповідальності.

«Марафон написання листів для нас — це унікальна можливість розповісти усьому світу про злочини щодо ЛГБТКІ-спільноти в Харкові і Україні загалом, це шанс через тиск міжнародної спільноти змусити наших правоохоронців і владу протидіяти дискримінації та гарантувати права для всіх і кожного, незалежно від гендеру, сексуальної орієнтації тощо. Підтримка людей для нас надзвичайно важлива, тому я заохочую всіх долучитися до Марафону, — повідомила Анна Шаригіна, віцепрезидентка ГО «ХЖО Сфера».

На підтримку Марафону на заході виступила харківська група «Pur Pur», аби продемонструвати свій внесок у захист прав людини та міжнародну солідарність.

Щоб долучитися до Марафону написання листів, ви можете: