Громадянське суспільство закликає Раду з прав людини в ООН визнати право на здорове довкілля

14 вересня 2020

Amnesty International приєдналася до більш ніж 850 організацій громадянського суспільства, груп корінних народів, громадських рухів та місцевих громад, закликаючи Раду ООН з прав людини визнати загальне право людини на безпечне, чисте, здорове та стале навколишнє середовище.

Відкритий лист було підготовлено напередодні засідання Ради з прав людини, що відбуватиметься в Женеві з 14 вересня по 6 жовтня. У ньому стверджується, що люди повинні бути захищені від смертельних наслідків погіршення стану навколишнього середовища та зміни клімату.

«Зважаючи на глобальну екологічну кризу, яка наразі порушує і ставить під загрозу права мільярдів людей на нашій планеті, мижнародне визнання цього права – надзвичайно термінове», – ідеться в листі.

Право на безпечне, чисте, здорове і стале навколишнє середовище вже закріплено в конституціях і законах значної більшості країн світу, а також на регіональних рівнях. Окрі того, у світі розвиваються правові системи для здійснення й застосування цього права.

Тепер активіст(к) за права людини, корінних народів, кліматичні дії та соціальну справедливість закликають Раду ООН з прав людини формалізувати це визнання і зробити його універсальним. Завдяки цьому Рада з прав людини матиме змогу спонукати країни зміцнювати політику й законодавство, щоб краще піклуватися про природу та біорізноманіття, – ідеться в листі. Це приведе до чистішого повітря, більшого доступу до безпечної питної води та зниження викидів парникових газів. А також забезпечить екологічну справедливість для громад, які потерпають від погіршення стану навколишнього середовища, зокрема, через токичні випаровування або хвороби.

Вирубка лісів і погіршення стану навколишнього середовища підвищують схильність людей до зоонозних вірусів, таких як COVID-19, і трансмісивних захворювань, як-от малярія й лихоманка Денге. Учені попереджають, що ризик поширення хвороб буде рости в міру того, як природні екосистеми будуть руйнуватимуться. Нові дослідження також показують, що вплив забруднення повітря на легені, серце та загальне здоров’я робить людей більш сприйнятливими до негативних наслідків COVID-19.

Щоб захистити людей у всьому світі від майбутніх потрясінь і підвищити стійкість до катастроф, подібних до пандемії COVID-19, у листі міститься наполегливий заклик до держав «визнавати, поважати, захищати і здійснювати право всіх людей на безпечне, чисте, здорове і стале навколишнє середовище».

Спільний лист був направлений Раді напередодні сесії, що триває, але залишається відкритим для підписання організаціями та групами навіть після завершення сесії.

#HealthyEnvironment4All