Гонконг: надзвичайні повноваження – це крайня спроба придушити протести

Сьогодні під час прес-конференції уряд Гонконгу заявив, що використає закон колоніальної епохи – Постанову про надзвичайний стан – щоб заборонити закривати обличчя під час масових зібрань. Закон також наділяє уряд Гонконгу широкими повноваженнями щодо затримання й обмеження свободи вираження думок і мирних зібрань.

Джошуа Розенцвейг, глава регіонального офісу Amnesty International у Східній Азії, сказав: «Це ще одна спроба уряду Гонконгу утримати протестувальників/-ць, яких досі не лякали надмірне застосування сили й загроза судового переслідування через реалізацію своїх прав».

«Саме завдяки атмосфері страху, яку створила влада Гонконгу, протестувальники/-ці відчувають необхідність носити маски. Ця заборона викликає особливе занепокоєння в умовах, коли протестувальники/-ці побоюються довільних арештів, стеження і невибіркового застосування сльозогінного газу та інших снарядів».

Під час протестів 1 жовтня поліція вистрілила в груди молодій людині, випустивши понад 1400 зарядів сльозогінного газу і близько 900 гумових куль. Відтоді протестувальники/-ці продовжують щодня збиратися по всьому Гонконгу.

«Замість того, щоб деескалювати ситуацію, влада Гонконгу вирішила надати собі широкі нові повноваження для придушення протестів, демонструючи свою нетерпимість до свободи мирних зібрань, що лише зростає», – зазначив Джошуа Розенцвейг.

«Влада Гонконгу не повинна використовувати надзвичайні правила як димову завісу для подальшого посилення обмежень протестувальників/-ць. Ми знову звертаємося до влади Гонконгу з закликом поважати право протестувальників на мирне вираження своєї думки і утримуватися від використання надмірних і необмежених повноважень для того, щоб змусити їх замовкнути».

Новий закон, який набирає чинності 5 жовтня, заборонить протестувальникам/-цям повністю або частково закривати обличчя під час протестів. Для тих, хто закриває обличчя через хворобу або з релігійних причин, буде зроблено виняток. Порушення закону каратиметься позбавленням волі на строк до одного року.