Білоруська влада почала ескалацію репресій щодо громадянського суспільства, – Amnesty International

Білоруська влада розпочала нову хвилю жорстоких репресій щодо організацій громадянського суспільства і незалежних ЗМІ, – заявила старша керівниця кампаній Amnesty International по Білорусі Аїша Джанг, коментуючи масові обшуки й допити провідних правозахисників/ць, журналістів/ок і профспілкових активістів/ок, що відбулись у вівторок 16 лютого.

«Кинувши до в’язниці або насильно видавивши з країни практично всіх, хто пов’язані з політичною опозицією, білоруська влада тепер націлилися на правозахисників/ць і журналістів/ок, єдиний злочин яких полягав у тому, що вони документували грубі порушення прав людини, вчинені силами безпеки після спірних результатів президентських виборів у серпні минулого року», — заявила вона.

«Це явно централізовано організована спроба знищити незалежні ЗМІ та правозахисні організації країни за допомогою рейдів на будинки та офіси активістів/ок, правозахисників/ць і журналістів/ок. Влада прагне перешкодити їм і відлякати інших від виконання критично важливої й законної правозахисної та журналістської діяльності. Шокуюче і безпрецедентне беззаконня з боку держави, свідками якого регулярно стаємо з минулого року, продовжує відбуватися незважаючи на широку міжнародну критику й негативну реакцію», — додала Аїша Джанг. – «Ми рішуче засуджуємо ці акти грубого вторгнення, здійснені під абсолютно помилковими приводами, і закликаємо негайно і беззастережно звільнити всіх затриманих виключно за мирне здійснення своїх прав людини. Аби підтримати народ Білорусі, міжнародна спільнота має продовжувати робити все можливе для захисту прав людини і протидії репресіям влади щодо громадянського суспільства Білорусі».

Рано-вранці 16 лютого міліція почала рейди по офісах і домівках співробітників/ць Правозахисного центру «Весна», Білоруської асоціації журналістів, Незалежної профспілки РЕП і десятків інших активістів/ок громадянського суспільства. Рейди проводилися в Мінську, Гомелі, Могильові, Вітебську і Бресті в рамках необґрунтованого кримінального провадження, порушеного згідно зі ст.342 Кримінального кодексу Білорусі («Організація й підготовка дій, що грубо порушують громадський порядок»). Як заявили у слідчому комітеті Білорусі, розслідування спрямоване на «встановлення обставин фінансування протестної діяльності».

ВІЗЬМІТЬ УЧАСТЬ В АКЦІЇ СОЛІДАРНОСТІ З БІЛОРУССЮ