#StandWithBelarus: Amnety International запускає міжнародну кампанію солідарності з Білоруссю

Amnesty International запускає глобальну кампанію солідарності, яка є продовженням міжнародної акції протесту проти жорстокості міліції, у ході якої 191 000 людей зі 144 країн закликали покласти край міліцейському насильству в Білорусі.

Після серпневих президентських виборів, результати яких викликали суспільний протест, тисячі демонстрантів/ок були затримані, піддані тортурам, деяких із них навіть убили. Сьогодні білоруська влада продовжує репресії проти всіх форм інакомислення, реальних або уявних. Переслідування включають, зокрема, затримання й тортури, арешти й залякування мирних демонстрантів/ок, простих перехожих, навіть продавців квітів, які роздавали квіти протестувальникам/цям, пенсіонерів/ок, просто людей у червоному або білому одязі (кольорах прапора першої Білоруської Народної Республіки, що стали символом протестів).

У ході того, як протестний рух у Білорусі розвивається й посилюється, інакомислення проявляється в багатьох формах, які не завжди відображаються світовими ЗМІ. Ця кампанія продемонструє, як влада країни обрушує переслідування на різні групи білоруського суспільства. У рамках ініціативи ми розповідатимемо про численні форми відважного, творчого й мирного інакомислення білоруського громадянського суспільства. Кампанія спрямована на те, щоб іще раз продемонструвати рішучість білорусів/ок у відстоюванні своїх прав, а також закликати людей із усього світу висловити свою солідарність з мирними демонстрант(к)ами.

Із січня по травень Amnesty International представить серію матеріалів, присвячених тому, як різні групи людей, включно з дітьми, жінками і студентством, постраждали від порушень прав людини з боку влади.

Приєднуйтеся до акції солідарності #StandWithBelarus у соцмережах:

• Сфотографуйте, намалюйте, зліпіть чи виріжте з паперу квітку.
• Напишіть повідомлення солідарності з білорус(к)ами.
• Оприлюдніть фото і повідомлення на Facebook чи в Instagram.
• Позначте Amnesty International Eastern Europe & Central Asia, Amnesty International Ukraine чи/та @amnestyuactivism
• Використайте хештег #StandWithBelarus.