Перемоги правозахисної спільноти у 2019 році

27 грудня 2019

Через те, що нерівність, несправедливість та мова ненависті начебто стають дедалі більш поширеними, вас можна пробачити за погляди, що 2019-й був поганим роком для прав людини. Утім, ми також стали свідками кількох важливих перемог. Активіст_ки по всьому світу були змушені стати на захист наших прав людини і завдяки їхньому невтомній роботі ми досягли разючого поліпшення ситуації. Ось кілька найважливіших моментів…

Січень

Законні послуги з абортів нарешті стали доступними жінкам в Ірландії після історичного референдуму у травні 2018-го року, що ознаменував величезну перемогу для прав жінок. Це результат багаторічної відданої роботи активістів та активісток, вкючно з Amnesty International, по заохоченню потужної дискусії, яка допомогла пожвавити дебати щодо абортів в Ірландії. Зрештою, це привело до посилення захисту тих людей, які потребують абортів, і проклало шлях до такого ж наснаженого прогресу в Північній Ірландії пізніше цього ж року.

Хуліан Каррільо, Credit: Amnesty International / Marianne Bertrand.

На знак вшанування еко-активіста Хуліана Каррільо, якого вбили в жовтні 2018-го, ми випустили дайджест «Спійманий між кулями та зневагою» про те, як Мексика не в змозі захистити правозахисників та правозахисниць у сфері навколишнього середовища. Лише через кілька годин після випуску було заарештовано двох підозрюваних у вбивстві Хуліана, що свідчить про прямий вплив роботи Amnesty на правосуддя.

Парламент Анголи схвалив перегляд Кримінального кодексу, який усуває положення, що широко трактується як криміналізація одностатевих відносин. Влада навіть пішла далі, криміналізувавши дискримінацію людей за сексуальною орієнтацією. Це перша країна у 2019-му році, яка зробила такий радикальний і натхненний для африканської країни крок.

Лютий

Після 76 днів під вартою в Таїланді 12 лютого футболіст-біженець Хакем аль-Араібі зміг повернутися додому в Мельбурн. Футболіст, що народився в Бахрейні, був затриманий після прибуття в Бангкок 27 листопада 2018 року через помилкове повідомлення Інтерполу, і стикнувся з загрозою екстрадиції в Бахрейн. Кампанія, розпочата Amnesty та іншими групами для звільнення футболіста, який є миролюбним і відвертим критиком влади Бахрейна, переросла в рух #SaveHakeem. Кампанія охопила три континенти, залучивши футболістів, олімпійців і знаменитостей, та отримала підтримку понад 165 000 людей.

Після міжнародної уваги та кампаній підтримки від Amnesty, влада Саудівської Аравії відхилила заклик прокуратури стратити саудівську активістку Ізру аль-Гомгхем за звинуваченнями, пов’язаними з її мирною участю в протестах. Ізрі аль-Гомгхем усе ще загрожує тюремний термін, і Amnesty продовжує боротися за її негайне та беззастережне звільнення.

Березень

Віталіна Коваль під час акції до 8 березня в Ужгороді

В Україні мирна демонстрація на честь Міжнародного жіночого дня, яку в Ужгороді організовувала правозахисниця Віталіна Коваль, пройшла мирно, а учасни_ць захищала поліція.  Подія ознаменувала істотну зміну для регіону, адже на подібні акції, які Віталіна проводила в минулі роки, нападали праворадикальні групи, а поліція була неспроможною захистити учасни_ць від насильства.

AFRICOM (Африканське Командування Збройних сил США) вперше визнало, що в результаті їхніх авіаударів загинули чи були поранені цивільні в Сомалі, після випуску розслідування Amnesty «Прихована війна США в Сомалі: цивільні жертви від авіаударів у Нижній Шабеллі». Після цього звіту з’явилися військові документи США, які підтверджують, що влада США знала про інші повідомлення щодо цивільних втрати від багатьох їхніх повітряних атак у Сомалі.

Ґульзар Дуйшенова

Ґульзар Дуйшенова протягом багатьох років боролася за права людей із інвалідністю у Киргизстані. У березні 2019-го року її наполегливість привела до того, що Киргизстан нарешті підписав Конвенцію про права осіб із інвалідністю. Прибічники Amnesty написали їй майже чверть мільйона повідомлень на підтримку.

А в Іраку, лише через кілька днів після того, як Amnesty та інші громадські організації підняли тривогу щодо законопроєкту про кіберзлочинність, який би істотно підривав свободу вираження поглядів, парламент країни вирішив відкликати нововведення, підтвердивши Amnesty, що її «занепокоєння були почуті».

Квітень

У квітні перемогло кохання, коли адміністративний апеляційний суд скасував заборону на всі ЛГБТІ-заходи в Анкарі, Туреччина. «Це важливий день для ЛГБТІ- людей у Туреччині і величезна перемога для правозахисни_ць ЛГБТІ-спільноти. Укотре кохання перемогло», – заявив Фотіс Філіппу, директор Amnesty International у Європі.

Окружний суд у Гаазі видав тимчасову постанову на користь Естер Кіобель та трьох інших жінок, які взяли участь у боротьбі за справедливість проти однієї з найбільших світових нафтових компаній «Шелл». Естер судилася з компанію більше 20 років за роль, яку, за її словами, компанія відігравала у свавільному розстрілі її чоловіка в Нігерії. Amnesty надіслала понад 30 000 повідомлень про солідарність із Естер Кіобел, та підтримує її у справі «Кіобель проти «Шелл»» у Гаазі. У результаті цього слухання суд у жовтні 2019-го року вперше заслухав свідчення осіб, які звинувачують «Шелл» у пропозиції хабарів за надання фальшивих свідчень, що призвели до засудження до смертної кари та страти «Дев’ятьох з Огоні», серед яких був і чоловік Естер Кіобель.

Президент Екваторіальної Гвінеї Теодоро Обіанг Нгема заявив, що його уряд запровадить закон щодо скасування смертної кари.

Травень

Тайвань стала першою країною Азії, яка узаконила одностатеві шлюби після прийняття історичного закону 17-го травня; перші такі весілля відбулися вже 24-го травня. Разом із організаціями Тайваню, що займаються правами ЛГБТІ-спільноту, Amnesty протягом багатьох років боролася за цей результат. Тепер ми працюємо над усуненням будь-якої дискримінації проти ЛГБТІ-людей у Тайвані.

Катар пообіцяв більше реформ трудового законодавства до Чемпіонату світу з футболу 2022. Тиск правозахисної спільноти відіграв значну роль у рішенні ФІФА відмовитися від планів із розширення чемпіонату світу 2022 року в Катарі до 48-ми команд, що передбачало би збільшення приймаючих країн у регіоні. Amnesty працювала разом із коаліцією громадських організацій, профспілок, вболівальників і груп гравців, звертаючи увагу на ризики розширення, пов’язані з правами людини, – включно зі складним становищем робітників-мігрантів, що будують нову інфраструктуру.

Червень

Грета Тунберг очолила студентсво під час сьомого кліматичного страйку у Брюсселі

Екоактивістка Ґрету Тунберґ та рух школярів/-ок Fridays for Future отримали нагороду «Посол Совісті» Amnesty International за 2019-й рік. Рух Fridays for Future розпочала Ґрета, підлітка зі Швеції, яка у серпні 2018-го вирішила пропускати школу щоп’ятниці та натомість протестувати біля парламенту Швеції, поки той не почне вживати серйозніших заходів для боротьби зі зміною клімату.

Із великим запізненням Греція внесла зміни до законодавства, визнавши, що секс без згоди – це зґвалтування. Уряд Данії зобов’язався зробити те саме. Такий розвиток подій свідчить про наполегливість та відвагу тих, хто борються за ці зміни багато років; цей крок також створює імпульс по всій Європі разом із доповіддю Amnesty про застаріле законодавство 31-єї європейської країни та інші перешкоди в доступі до правосуддя для постраждалих від зґвалтування.

Із 1 червня 2019 року в Буркіна-Фасо стали безкоштовними консультації клініки з питань протизаплідних препаратів та планування сім’ї. Ця зміна розглядається як відповідь на нашу петицію «Моє тіло – мої права» 2015-го року, а також маніфест із прав людини із закликом вжити цих заходів. Після усунення фінансових бар’єрів жінки в Буркіна-Фасо тепер мають кращий доступ до контролю над народжуваністю та вільніші у виборі щодо того, що відбувається з їхніми тілами.

Липень

Марш за одностатеві шлюбі у Північній Ірландії

У важливий і наснажений день для правозахисни_ць парламент Великобританії 22-го липня проголосував щодо знакового законопроєкту про легалізацію одностатевих шлюбів у Північній Ірландії. Законопроєкт також змусив уряд Великобританії ухвалити законодавство по реформі стосовно абортів у Північній Ірландії, включно з декриміналізацією, виходячи з того, що Кабінет міністрів Північної Ірландії (уряд Північної Ірландії) не повернувся протягом трьох місяців.

Також у липні на слуханні у Конгресі США вище керівництво Google дало чітке підтвердження того, що компанія «закрила» проєкт Dragonfly – секретну програму розробки пошукової системи, яка сприяла би постійному нагляду й цензурі уряду Китаю в Інтернеті. Це сталося після кампанії Amnesty #DropDragonfly та свідчень сотень працівниць і працівників Google.

22-го липня 70-річний правозахисник та відомий лідер бедуїнів Палестини Шейха Сая Абу Мдейґхім аль-Турі звільнили з в’язниці в Ізраїлі, де його утримували сім місяців за роль у заклику до захисту прав та землі бедуїнів. Шейх Сая подякував Amnesty International та усім тим, хто вжили заходів від його імені: «Я дуже дякую вам усім за те, що ви виступили за права мого народу і захист нашої землі. Поки я був у в’язниці, я відчував та чув вашу підтримку гучно і ясно, і це дуже багато значило для мене».

Серпень

Мавританський блогер Мохамед Мхаітір, якого засудили до смертної кари та утримували у свавільному ув’язненні більше п’яти років після публікації блогу про кастову дискримінацію, нарешті вийшов на свободу.

Мохамед Мхаітір

У серпні Саудівська Аравія оголосила значні реформи, що полегшують деякі істотні обмеження, накладені на жінок репресивною системою чоловічого опікунства. Зміни, зокрема, надають жінкам право реєструвати шлюби, розлучення, народження та смерть і отримувати свідоцтва про сімейний стан. Ми щиро вітаємо ці зміни, проте активіст_ки, які виступають за права жінок, залишаються у в’язниці, і ми повинні зробити все можливе, щоб вибороти їхню свободу.

Вересень

Громадянин Сирії Ахмед Х. нарешті отримав дозвіл повернутися додому після понад чотирьох років ув’язнення та утримання в іміграційних центрах Угорщини. Його заарештували за звинуваченням у тероризмі після того, як його спіймали під час сутичок на угорському кордоні. Тоді він допомагав своїм літнім батькам, які тікали з Сирії та переходили кордон в Угорщину як біженці. Неймовірні 24 000 людей приєдналися до кампанії #BringAhmedHome, закликаючи Кіпр дозволити Ахмеду повернутися до своєї родини.

Суд у Тунісі виправдав 18-річну активістку Майсу аль-Услаті, яка стикнулася зі сфабрикованими звинуваченнями, що могли призвести до ув’язнення до чотирьох років. Раніше того місяця Майсу та її 16-річного брата свавільно утримувала поліція за те, що вони знімали протестувальника, який погрожував підпалити себе перед поліцейським відділком.

Жовтень

Опівночі у вівторок 22-го жовтня 2019-го року, після того, як Демократична юніоністська партія (DUP) поспіхом намагалася провалити законопроєкт, одностатеві шлюби стали законними в Північній Ірландії, а аборти декриміналізували. Усі кримінальні провадження зупинили, у тому числі і проти матері, що купила в інтернеті пігулки для аборту своїй 15-річній доньці.

Ґрейн Теґарт, керівниця кампаній Amnesty International у Північній Ірландії, заявила, що це початок нової ери для Північної Ірландії, у якій нація стала вільна від репресивних законів, що обмежували людські тіла та охорону здоров’я. «Нарешті наші права людини приходять відповідають ХХІ століттю. Це покладе кінець стражданням багатьох людей. Тепер ми можемо сподіватися на більш рівноправне та милосердне майбутнє, у якому наш вибір будуть поважати».

Листопад

Курдсько-іранський удостоєний нагород журналіст та біженець Беруз Бучані, прибув до Нової Зеландії з метою відвідування спеціальної події від WORD Christchurch, користуючись гостьовою візою, яку отримав за підтримки Amnesty International. Тоді Бучані, відомий своїми матеріалами про порушення прав людини в центрах утримання біженців уряду Австралії, уперше покинув Папуа-Нову Гвінею після того, як 2014 року його ув’язнили на острові Манус.

Доктор Скот Ворен

Суд в Арізоні визнав невинним гуманітарного волонтера Доктора Скота Ворена за звинуваченнями, пов’язаними з допомогою мігрант(к)ам на кордоні США з Мексикою. У подібній справі П’єра Мумбера, французького гірського провідника, який в Альпах дав гарячий чай і теплий одяг четвірці шукачів притулку з Західної Африки, виправдали за звинуваченням у «сприянні незаконному в’їзду в країну».

Грудень

10 грудня відбулася інавгурація президента Аргентини Альберто Фернандеса. Ще до інавгурації Фернандес заявив, що буде добиватися легалізації абортів, як тільки він вступить на посаду, зазначивши: «Це питання охорони здоров’я, яке ми мусимо вирішити».

Комісія з прав людини Філіппін заявила, що 47 великих компаній, що займаються викопним паливом та забруднюють середовище вуглецем, можуть притягнути до відповідальності за порушення прав своїх громадян(ок) у зв’язку зі шкоду, заподіяною зміною клімату. Це історичне рішення прокладає шлях для подальших судових процесів і навіть кримінальних розслідувань, у результаті яких компанії з викопного палива та інші великі забруднювачі або будуть змушені виплачувати збитки, або їх представники/-ці сядуть до в’язниці за шкоду, пов’язану зі зміною клімату. Суд Економічного співтовариства країн Західної Африки (ECOWAS) засудив заборону, введену урядом Сьєрра-Леоне в 2015 році, за якою вагітні дівчата не мають права складати іспити та відвідувати звичайну школу, і наказав її негайно відкликати.