Понад 7000 медичних працівників померли від COVID-19, – нове дослідження Amnesty International

3 вересня 2020

Новий аналіз Amnesty International виявив, що щонайменше 7000 медичних працівників/-ць в усьому світі померли через зараження COVID-19. Із них щонайменше 1320 померли тільки в Мексиці, що є найвищим відомим показником серед усіх країн.

Amnesty International також зафіксувала велику кількість смертей медперсоналу у США (1077) і Бразилії (634), де рівень інфікування і смертності був високим протягом усієї пандемії, а також тривожні цифри в Південній Африці (240) і Індії (573), де рівень інфікування різко зріс за останні місяці.

«Смерть більше ніж семи тисяч людей під час того, як вони намагалися врятувати інших, – це криза неймовірних масштабів. Кожна людина, що працює у сфері охорони здоров’я, має право на безпеку на робочому місці, і це неприпустимо, що так багато з них заплатили найвищу ціну», – прокоментував Стів Кокберн, голова відділу економічної та соціальної справедливості Amnesty International.

«Через багато місяців після початку пандемії працівники/-ці сфери охорони здоров’я все ще вмирають з жахливими темпами в таких країнах, як Мексика, Бразилія і США, в той час як швидке поширення хвороби в Південній Африці та Індії свідчить про необхідність вжиття заходів усіма державами».

«Необхідна співпраця на світовому рівні для забезпечення всіх медичних працівників/-ць адекватним захисним обладнанням, щоб вони могли продовжувати свою критично важливу справу, не ризикуючи власними життями».

У доповіді від 13 липня Amnesty International виявила, що понад 3000 медичних працівників/-ць померли після зараження COVID-19. Останні цифри обумовлені поширенням COVID-19 у ряді країн, а також наявністю нових джерел даних. Серед країн із передбачувано найбільшим числом медичних працівників/-ць, які померли від COVID-19: Мексика (1320), США (1077), Великобританія (649), Бразилія (634), Росія (631), Індія (573), Південна Африка (240), Італія (188), Перу (183), Іран (164) і Єгипет (159).

Made with Flourish

Цифри по країнах не завжди можна безпосередньо порівнювати через різні методи збору даних і визначення поняття «медпрацівник/-ця», що використовуються в різних країнах.

Отримані цифри, імовірно, значно нижчі за реальні через заниження звітності багатьма країнами, які були включені в дослідження.

Страйк у Південній Африці

Нові цифри Amnesty International з’явилися на тлі широкомасштабних забастовок у Південній Африці. Сьогодні Національна профспілка працівників/-ць освіти, охорони здоров’я та суміжних галузей (Nehawu), як очікується, виступить із протестом перед будівлею парламенту. У спілці також планують загальнонаціональний страйк 10 вересня, якщо вимоги не будуть виконані.

Уряд досі не задовольнив вимоги трудящих, які включають адекватне забезпечення засобами індивідуального захисту (ЗІЗ), активне залучення працівників/-ць до комітетів із охорони праці та техніки безпеки на робочих місцях, психосоціальну підтримку, транспорт і оплату праці за роботу в небезпечних умовах для тих, хто на передовій боротьби з пандемією.

Станом на початок серпня було відомо, що щонайменше 240 медичних працівників/-ць померли в Південній Африці після зараження COVID-19. Із липня в Південній Африці спостерігається різке зростання кількості смертей, пов’язаних з COVID-19, і наразі у країні в цілому зареєстровано понад півмільйона підтверджених смертей.

Сплеск в Індії

За останні кілька місяців в Індії спостерігалося різке пришвидшення поширювання COVID-19: по всій країні було підтверджено понад 3 690 000 випадків і більше 65 000 смертей. За даними Міністерства охорони здоров’я, оприлюдненими у ЗМІ минулого тижня, понад 87 000 медпрацівників/-ць були інфіковані, 573 – померли. Більше половини випадків смертей медпрацівників/-ць (292) сталося в штаті Махараштра.

Медперсонал в Індії висловлює стурбованість щодо своєї безпеки. У серпні сотні тисяч общинних медичних працівників/-ць оголосили страйк, вимагаючи адекватного захисту, кращої оплати праці та справедливих і сприятливих умов праці.

1320 смертей у Мексиці

Кількість випадків зараження COVID-19 нещодавно перевищила сім мільйонів у Латинській Америці, а Amnesty International зафіксувала особливо високу кількість смертей медпрацівників/-ць у Мексиці (1320), Бразилії (634) та Перу (183).

У Мексиці офіційне число смертей серед медперсоналу склало 1320 випадків. Станом на 25 серпня Міністерство охорони здоров’я Мексики підтвердило 97 632 випадки зараження COVID-19 серед працівників/-ць системи охорони здоров’я.

Були повідомлення, що прибиральники/-ці лікарень в Мексиці особливо вразливі до інфекції. Багато з них працюють на аутсорсі, а це означає, що в них менше захисту. У травні Amnesty International задокументувала випадок із 70-річним Доном Алехандро, який працює прибиральником у державних лікарнях Мехіко. Дон Алехандро розповів Amnesty International, що він просив про перепризначення на прибирання в адміністративних районах через належність до групи особливого ризику щодо COVID-19, і що його роботодавець задовольнив це прохання, але знизив дохід чоловіка приблизно на 16%.

Важливо відзначити той факт, що мексиканський уряд веде детальний Реєстр випадків смерті медпрацівників/-ць із дезагрегованими даними за віком, статтю та професією. Така прозорість украй важлива, і всі країни повинні надавати подібну інформацію; вона також може певною мірою пояснити тривожні цифри в Мексиці в порівнянні з іншими країнами.

Відсутність ЗІЗ і чітких протоколів у Бразилії

У Бразилії щонайменше 634 медпрацівники/-ці померли від COVID-19. За даними Асоціації медперсоналу (ABRASCO), люди скаржаться на недостатню кількість засобів індивідуального захисту, відсутність чітких протоколів лікування інфекцій, відсутність підтримки психічного здоров’я, мінімальний соціальний захист сімей та ненадійні контракти для тих, кого працевлаштовують у зв’язку з надзвичайною ситуацією.

«Ми закликаємо всі уряди вжити термінових заходів для захисту життя медпрацівників/-ць. Окрім збільшення поставок захисного обладнання, ідеться про покращення умов праці й повагу до їх праваорганізовуватися для захисту своїх прав», – сказав Стів Кокберн.

«Протям пандемії уряди називали працівників/-ць сфери охорони здоров’я героями й героїнями, але це звучить непереконливо, коли так багато з них помирають через відсутність елементарного захисту».

Методологія

Працюючи з дослідником даних, Amnesty International регулярно аналізує і зіставляє дані, пов’язані зі смертністю серед медперсоналу з різних джерел. Серед них: меморіальні сторінки; заяви державних діячів/-ок; списки, складені національними медичними асоціаціями, а також списки і некрологи, опубліковані в засобах масової інформації по всьому світу. Усі джерела та пояснювальна інформація доступні на інтерактивній мапі вище.