Заява щодо вето Росії й Китаю на гуманітарну допомогу Сирії

8 липня 2020

У ніч на середу за київським часом російська й китайська делегації в Раді Безпеки ООН наклали вето на проєкт резолюції, яка відновила б надання транскордонної гуманітарної допомоги цивільному населенню Сирії.

У відповідь на це Шерін Тадрос, глава представництва Amnesty International в ООН, заявила:

«Неможливо переоцінити важливість того, щоб пункти пропуску, які доставляють життєво важливу допомогу, лишалися відкритими. Для мільйонів сирійців це різниця між наявністю їжі і голодом. Для лікарень ідеться про достатню кількість запасів, щоб рятувати життя. Ось, чому зловживання Росією і Китаєм правом вето є зневажливим і небезпечним».

Між членами Ради Безпеки вже кілька місяців тривають переговори про те, які пункти пропуску в Сирію повинні лишатися відкритими для доставки гуманітарної допомоги та інших ключових послуг, включно з охороною здоров’я та освітою. Термін дії механізму транскордонних поставок ООН, створеного 2014 року, закінчується 10 липня. Якщо це станеться, то це серйозно вплине на здатність своєчасно доставляти допомогу мільйонам сирійців/-ок.

«Що також викликає жаль, так це той факт, що контрольно-пропускний пункт Аль-Ярубія на північному сході Сирії, схоже, принесли в жертву на цьому шляху в пошуках компромісу з Росією й Китаєм. Члени Ради Безпеки повинні наполягати на своєму. У цих районах проживає більше мільйона сирійських цивільних осіб, які покладаються на цей контрольно-пропускний пункт для доставки допомоги. Зі зростанням кількості випадків COVID-19 у Сирії ця допомога стає більш життєво важливою, ніж будь-коли. Чи буде Рада Безпеки діяти, щоб допомогти їм, а чи людей лишать напризволяще?»

Додаткова інформація

Механізм транскордонної допомоги ООН був створений резолюцією Ради Безпеки 2165 (2014 року). За проєкт резолюції проголосували 11 членів, Китай, Росія, Великобританія і США утрималися, при цьому ніхто не голосували проти.

У травні Amnesty International опублікувала доповідь, у якій детально описала 18 випадків – більшість із них у січні й лютому 2020 року –коли сирійські та/або російські урядові війська атакували медичні установи і школи у провінціях Ідліб, західному Алеппо й Північно-західній Хамі на північному заході Сирії.

У результаті, до припинення вогню 5 березня майже 1 мільйон людей в Ідлібі були вимушені знову тікати і протягом останніх місяців перебували у важких умовах. Із того часу Amnesty International проводить кампанію за прийняття резолюції про продовження надання їм життєво важливої допомоги.