Заява Amnesty International у зв’язку з репресіями щодо учасників мирних протестів у Хабаровську (Росія)

16 жовтня 2020

Російська влада різко посилила репресії щодо мирних протестувальників/-ць у Хабаровському краї на Далекому Сході Росії. Уперше за три місяці протестів підрозділи ОМОНу розігнали мирну демонстрацію й жорстоко побили деяких учасників/-ць. Щонайменше одному демонстранту співробітники Слідчого комітету (спеціалізованого органу, призначеного для розслідування серйозних злочинів) пред’явили звинувачення за сумнозвісною «Дадинською статтею» за «неодноразове порушення» драконівського російського законодавства про масові зібрання.

Акції протесту в Хабаровську й інших містах регіону почалися 11 липня після того, як губернатора Хабаровського краю Сергія Фургала, не згодного з політикою керівної партії «Єдина Росія», заарештували й доставили під вартою до Москви за підозрою у скоєнні кримінального злочину. Сергія Фургала звинувачують в організації декількох вбивств у 2004 і 2005 роках; сам він заперечує ці звинувачення, його прихильники вважають їх політично мотивованими. Щотижневі акції протесту проти його затримання регулярно збирали десятки тисяч людей.

Протести проходили мирно й аж до минулого тижня були найбільшими за всю історію регіону. Спочатку влада в цілому дозволяла протестам продовжуватися, лише кількох протестувальників затримали, – що абсолютно не характерно для Росії останніх років. Однак протягом останніх тижнів демонстрантів почали затримувати значно частіше, піддаючи деяких із них адміністративному арешту за порушення надмірно обмежувальних правил проведення зібрань у Росії.

10 жовтня група з декількох десятків протестувальників проводила акцію солідарності з Сергієм Фургалом на площі Леніна перед будівлею адміністрації Хабаровського краю. Люди встановили кілька невеликих наметів на газоні і грали музику, коли до них підійшли близько десятьох співробітників ОМОНу у спецобладнанні й почали затримувати людей, затягуючи їх до поліцейських фургонів. Незважаючи на те, що лише окремі протестувальники чинили якийсь опір, омонівці використовували при їх затриманні кийки, електрошокери і грубу фізичну силу. Після цього омонівці вирвали намети з землі й розігнали решту протестувальників. За даними правозахисної організації «ОВС-Інфо», щонайменше 30-х учасників протестів (у тому числі двоє неповнолітніх) затримали, іще щонайменше троє отримали серйозні травми. Не було жодних повідомлень про розслідування дій ОМОНу.

Одному з постраждалих демонстрантів, Олександру Приходьку, пред’явили обвинувачення за статтею 212.1 Кримінального кодексу («неодноразове порушення встановленого порядку проведення громадських зібрань»). Ця стаття передбачає кримінальну відповідальність за неодноразові – більше трьох разів протягом 180 днів – порушення (навіть незначні) невідповідно обмежувального законодавства Росії, що стосується проведення громадських зібрань; стаття передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до п’яти років. Незважаючи на те, що Конституційний суд Російської Федерації постановив, що це положення не може бути застосоване щодо мирних демонстрантів, дії яких не призвели до заподіяння суспільної шкоди, деяким протестувальникам і правозахисникам уже пред’явили звинувачення відповідно до цієї статті, і ще двох визнали винними відповідно до неї. Один із засуджених, в’язень совісті Костянтин Котов, наразі відбуває 18-місячний термін тюремного ув’язнення.

За словами Олексія Битюцького, адвоката, що займається справою активіста Олександра Приходька, останнього звинувачують в участі в «несанкціонованих» маршах 10, 16 і 22 вересня. Мітинг, що відбувся 10 жовтня, стане четвертим «порушенням». В офіційному розслідуванні вказується, що він не здійснював будь-яких насильницьких дій і не закликав до насильства, і що всі протести мали абсолютно мирний характер. Олександра Приходька переслідують виключно за те, що він реалізовував своє право на свободу слова і свободу мирних зібрань. Це є порушенням міжнародного права у сфері прав людини, у тому числі Міжнародного пакту про громадянські і політичні права, а також Європейської конвенції про права людини. Росія є державою-учасницею обох цих угод.

Amnesty International закликає російську владу зняти всі звинувачення з Олександра Приходька та інших людей, яких затримали виключно за участь у мирних протестах.

Влада зобов’язана дотримуватися права кожної людини на свободу мирних зібрань, вони мають дозволити мирні протести в Хабаровському краї та інших регіонах і гарантувати, щоб їх проведення не супроводжувалося невиправданими обмеженнями чи страхом репресій, зокрема, скасувавши статтю 212.1 Кримінального кодексу.

Влада також зобов’язана провести негайне, ефективне й неупереджене розслідування дій ОМОНу в Хабаровську 10 жовтня та притягнути всіх винних у застосуванні невиправданої сили до відповідальності.