Заява Amnesty International щодо нападу на офіс організації «Тбілісі Прайд» у Грузії

У понеділок 5 липня гомофобний натовп захопив штаб-квартиру організації «Тбілісі прайд». Нападники зірвали райдужний прапор, розбили вікна і влаштували погром у будівлі. ЛГБТІ-активіст(к)и, які перебували в офісі, були змушені покинути приміщення. За повідомленнями ЗМІ, поліція була присутня на місці подій в невеликій кількості й не змогла ефективно втрутитися. Щонайменше двадцять журналістів/ок постраждали від гомофобних нападників.

У заяві МВС Грузії, яку поширили пізніше того ж дня, ідеться, що розпочато розслідування випадків «втручання в професійну діяльність журналіста» (стаття 154 Кримінального кодексу Грузії) і «застосування насильства» (стаття 126). Одночасно Міністерство закликало організаторів Тбіліського прайду не проводити призначений на 5 липня марш «у відкритому публічному просторі» через «масштабність» контр-мітингу, що триває.

У зв’язку з цими подіями Денис Кривошеєв, заступник директорки Amnesty International у регіоні Східної Європи й Центральної Азії, заявив: «Насильство щодо організаторів та організаторок Тбіліського прайду і журналістів та журналісток було настільки ж трагічним, наскільки й передбачуваним. Влада Грузії несе відповідальність за те, що не змогла гарантувати їхні безпеку і право на свободу вираження думок і мирних зібрань. Замість того, аби врахувати, що події можуть розгортатися таким чином, і забезпечити умови для відповіді на жорстокі напади, урядовці закликали організаторів прайду відмовитися від своїх планів. Не дивно, що поліція була присутня в неадекватно малій кількості і реагувала тільки на насильство, не ставлячи собі за мету гарантію безперешкодної реалізації своїх прав ЛГБТІ-активіст(к)ами».

«У влади вистачило сміливості покласти відповідальність за ці події на організаторів/ок прайду, вони переконували їх скасувати захід, а не пропонували захист. Влада країни також постійно допускається помилок, належним чином не розслідуючи попередні випадки насильства й не притягаючи винних до відповідальності», – зауважив Денис Кривошеєв.

«Цього разу влада Грузії повинна постаратися зробити все, щоб виправити ситуацію на краще. Вони повинні публічно засудити напади на ЛГБТІ-спільноту й організаторів/ок прайду, а також негайно виявивити і притягнути винних до відповідальності в ході справедливого судового розгляду, щоб дати зрозуміти, що таке насильство є кримінальним злочином і його не будуть терпіти. Чергова демонстрація нездатності боротися з гомофобним насильством буде тільки сприяти безкарності, подаючи небезпечний сигнал про те, що з такими нападами влада буде миритися. Усе це може тільки відкрити шлях для подальшого насильства щодо ЛГБТІ-людей, активістів/ок та організацій ЛГБТІ-руху», – додав він.