Затримання та арешти під час перешотравневих мітингів у Росії

Заарештовані і затримані учасники мирних протестних акцій, що відбувалися 1 травня у Росії, мають бути негайно звільнені!

За інформацією ОВС-Інфо, не менше 126 людей були затримані через участь у першотравневих акціях у РФ. У кількох містах, включаючи Санкт-Петербург, затримання проводилися із незаконним застосуванням сили. У Сиктивкарі поліція затримала учасницю одиночного пікету, який не потребує узгодження навіть згідно російського репресивного законодавства. Хоча частину затриманих вже відпустили, багатьох оштрафували за «порушення порядку проведення публічного заходу» (ст. 20.2 КоАП РФ) або склали протоколи для подальшого покарання за цією ж статтею.

«Масові затримання, демонстративна жорстокість поліції, нічні суди стають обличчям сучасної Росії. Влада країни нездатна виконати свої зобов’язання поважати свободу зібрань, навіть під час «узгоджених» акцій», – заявила директорка російського представництва Amnesty International Наталя Звягіна.

Всі затримані учасники та учасниці мирних демонстрацій 1 травня, серед яких заарештовані в ніч на 2 травня організатори акції «Петербург проти Єдиної Росії» Олександр Шуршев та Андрій Пивоваров, постраждали лише через реалізацію свого права на свободу мирних зібрань. Шуршев та Пивоваров були засуджені на десять діб арешту за організацію нібито «неузгодженого масового заходу».