Хто такий Емір-Усеїн Куку?

КРИМСЬКОТАТАРСЬКИЙ ПРАВОЗАХИСНИК. Емір-Усеїн захищає права кримських татар, корінного народу, до якого він сам належить. Коли Росія окупувала Крим у 2014 році й почала придушувати будь-які спроби мирного спротиву окупації, Емір-Усеїн продовжував робити те, що йому завжди вдавалося найкраще – захищати права людини та допомагати людям. Він почав документувати порушення прав людини, у тому числі насильницькі зникнення, та допомагати тим, хто стикалися із переслідуваннями.

РОСІЙСЬКА ВЛАДА СИСТЕМАТИЧНО ЙОГО ПЕРЕСЛІДУВАЛА. У квітні 2015 року співробітники російської служби безпеки схопили його на вулиці, посеред білого дня, та почали бити, прямо на очах у перехожих. Після цього його забрали на допит. У лютому 2016 року спецслужби влаштували обшук у його будинку. Перевернули всі речі, дуже налякали дітей. В результаті Еміра-Усеїна заарештували.

ДІТИ ТА ДРУЖИНА ОТРИМУВАЛИ ПОГРОЗИ. Через місяць після арешту Еміра-Усеїна, до його 9-річного сина Бекіра у школі підійшов співробітник ФСБ, коли поруч не було дорослих, і почав залякувати хлопця. Мер’єм, дружина Еміра-Усеїна, звернулася до поліції у зв’язку із цим інцидентом, проте замість розслідування отримала дзвінки із соцслужби, в яких натякалося, що її та Еміра-Усеїна можуть позбавити батьківських прав.

ЙОМУ ЗАГРОЖУЄ ДО 25 РОКІВ В’ЯЗНИЦІ. Після декількох місяців у сімферопольському СІЗО, Еміра-Усеїна етапували до Росії, у Ростов-на Дону, що знаходиться у 700 км від його рідного Криму. Там він постав перед військовим судом за сфабрикованими обвинуваченнями. Разом із ним безпідставно обвинувачують ще п’ятьох людей. Їм та Еміру-Усеїну загрожує до 25 років позбавлення волі.

арештовують найсміливіших та найкращих людей

Мер'єм Куку, дружина Еміра-Усеїна

Правозахисник

Емір-Усеїн захищає права кримських татар, корінного народу, до якого він сам належить. Він продовжив свій правозахисний активізм після окупації Криму Росією у 2014 році.

В’язень совісті

Російська влада систематично тиснула на Еміра-Усеїна у зв’язку із його правозахисним активізмом. Врешті проти нього сфабрикували справу і заарештували.

погрози родині

Родина Еміра-Усеїна також отримувала погрози після його арешту. Коли 9-річний син Еміра-Усеїна був у школі, до нього підійшов співробітник ФСБ та сказав, що його батько “згниє у в’язниці”.

Суд

Еміра-Усеїна вивезли у Ростов-на-Дону (Росія), за 700 км від його рідного Криму. Там він постав перед військовим судом, йому загрожує до 25 років ув’язнення.

Як допомогти?

Ваші дії важливі! Всі вони допомогають створити тиск на владу Росії і показують їй, що долею Еміра-Усеїна переймаються тисячі людей.

петиція

Підписати петицію до Генпрокурора РФ з вимогою звільнити Еміра-Усеїна

Підписати петицію
лист солідарності

Підтримайте Еміра-Усеїна, написавши йому слова підтримки

Написати листа
Освітні матеріали

Викладаєте у школі? Проведіть урок про Еміра-Усеїна!

Завантажити

Відправте твіт

Emir-Usein Kuku is standing trial on trumped-up charges, 700 km from his family in #Crimea. @Genproc, #FreeKuku!