«Я покинула наш дім 12 листопада дитиною і повернуся дорослою», – як у Білорусі переслідують студентство і викладачів/ок

Білоруських студентів/ок заарештовують за кримінальними звинуваченнями, переслідують за мирну активність і виключають із навчальних закладів на знак помсти за участь у протестному русі проти офіційних результатів президентських виборів 2020 року. Як саме це відбувається, Amnesty International розповідає в шостому брифінгу, який ми підготували в рамках кампанії #StandWithBelarus.

«Студент(к)и і викладачі/ки, які протестували по всій Білорусі, почали поточний навчальний рік у країні, що радикально змінилася в результаті літніх подій. Із самого початку було зрозуміло, що ні влада, ні адміністрація ВНЗ не буде позитивно ставитися до їх участі у протестах. 27 жовтня Олександр Лукашенко відкрито закликав вузи відрахувати їх. І саме так почали чинити університети з безліччю студентів/ок», – заявила Айша Джанг, старша керівниця кампаній Amnesty International по Білорусі.

Станом на 17 травня 2021 року, за даними Асоціації білоруських студентів/ок, незалежної студентської спілки, було затримано не менше 466 студентів/ок, майже третина з яких — жінки. Багато хто сткнулися з адміністративними затриманнями або ж оштрафуваннями в середньому на 120 євро, що складає чверть середньомісячної заробітної плати в Білорусі. Щонайменше 153-х студентів/ок довільно виключили з університетів. Багато з них втекли до сусідніх країн, побоюючись за свою безпеку. 42 студент(к)и стали підозрюваними у кримінальних справах, шістьох засудили до позбавлення волі.

У ході однієї з найбільш нахабних атак на студентські організації влада почала кримінальне розслідування щодо 11-х студентських активістів/ок і одного викладача, велика частина з яких були затримані у своїх будинках 12 листопада 2020 року — цей день тепер називають «чорний четвер». Суд над ними розпочався 14 травня і, як очікується, він триватиме до середини червня. Усім затриманим пред’явили звинувачення згідно зі ст.342 Кримінального кодексу Білорусі («Організація і підготовка дій, що грубо порушують громадський порядок»), яка передбачає покарання у вигляді позбавлення волі строком до двох років.

19-річна Анастасія Булибенко – одна з підсудних. У день арешту Анастасія спала у своєму ліжку в квартирі, де вона живе з матір’ю, коли почула голос, що наказував їй вставати. Вона розплющила очі й побачила шістьох невідомих чоловіків — вони увірвалися до її квартири, а тепер стояли навколо ліжка. Анастасія перебуває в СІЗО з моменту арешту більше півроку тому. За весь цей час її матері, Оксані, дозволили лише одне сорокап’ятихвилинне побачення.

«Для мене весь світ зупинився, і я просто дивилася на неї… вона подорослішала, дитячі риси повністю зникли з її обличчя. Пізніше, вона написала мені про це у своєму листі: «Я покинула наш дім 12 листопада дитиною і повернуся дорослою», — сказала Оксана Amnesty International, згадуючи ту зустріч.

Атаки на політично активних студентів/ок і викладачів/ок – не нова тактика для білоруської влади або навчальних закладів. Одначе масштаби переслідувань і насильства щодо них наразі безпрецедентні в історії незалежної Білорусі.

Amnesty International закликає білоруську владу негайно припинити репресії проти студентів/ок, учених і всіх мирних демонстрантів/ок.

«Білоруська влада повинна дотримуватися своїх зобов’язань із міжнародного права в області прав людини і поважати права студентства мирно висловлювати свою думку, разом або спільно, і мирно протестувати, не побоюючись переслідувань або репресій», – сказала Айша Джанг – «Ми закликаємо студентські союзи і їхніх лідерів/ок по всьому світу проявити солідарність зі своїми товариш(к)ами в Білорусі і вимагаємо, щоб влада їх країн негайно зробила кроки для чинення тиску на уряд Олександра Лукашенка, щоб покласти край удушенню суспільного й академічного життя, тиску на молодь країни».