WhatsApp: десятки активістів під прицілом шпигунського програмного забезпечення компанії NSO

29 жовтня 2019

У відповідь на заяву розробників додатку WhatsApp 29 жовтня щодо використання шпигунського програмного забезпечення ізраїльської фірми NSO Group для відслідковування переписки більше ніж сотні правозахисників, Данна Інґлтон, заступниця генерального директора Amnesty Tech, сказала:

«Нещодавні викриття підкреслюють, що NSO Group продовжує отримувати прибуток від шпигунської програми, яка використовується для залякування, відслідковування та покарання десятків правозахисників по всьому світу, включно з Королівством Бахрейн, ОАЕ та Мексикою. Слід відзначити жорстку позицію WhatsApp у цій справі, зокрема намагання притягнути NSO до відповідальності в суді».

NSO стверджує, що їхнє програмне забезпечення використовується «виключно в цілях боротьби зі злочинністю та тероризмом», але замість цього інвазійні засоби стеження використовуються для порушення прав людини.

«Найпростіший спосіб запобігти  потраплянню програм від NSO до рук урядів, які планують використати їх для стеження та переслідувань, – це скасувати експортну ліцензію цієї компанії. Саме тому наступного тижня Amnesty International буде підтримувати судову справу в Окружному суді Тель Авіва, яка має змусити Міністерство Оборони Ізраїлю це зробити».

Довідка

У вівторок 29 жовтня розробники WhatsApp заявили, що шпигунське програмне забезпечення NSO використало вразливість застосунку для відстежування близько 1400 людей протягом квітня та травня 2019 року. Сотня користувачів, за якими слідкували, згідно з інформацією WhatsApp, є правозахисниками з усього світу. Вразливість, яку вперше описали у травні, дозволила зловмисникам встановлювати шпигунську програму за допомогою дзвінків жертвам через WhatsApp.

Наступного четверга, 7 листопада, Окружний суд Тель Авіва заслухає справу щодо відкликання експортної ліцензії NSO Groups Міністерством Оборони Ізраїлю. Програмне забезпечення Pegasus, яке належить компанії, було використане для стеження за журналістами та активістами з усього світу, зокрема, у Марокко, Саудівській Аравії, Мексиці та ОАЕ. Співробітник/ця Amnesty International також став/ла мішенню програмного забезпечення NSO.

Юридичний позов подали 30 членів/-кинь та прихильників/-ць Amnesty International Israel, а також іншими учасники/-ці правозахисної спільноти. Amnesty International підтримує позов у рамках спільного проєкту з Інститутом прав людини Бернштейна юридичної школи Університету Нью-Йорка та Клінікою Глобальної Справедливості. Метою проєкту є пошук справедливості для правозахисників, які стали жертвами атак із використанням шкідливого програмного забезпечення.  Раніше цього місяця Amnesty International викрили цілеспрямовані цифрові атаки за допомогою програмного забезпечення Pegasus на двох відомих марокканських правозахисників – науковця та активіста Мааті Монджиба та юриста з прав людини Абдесадака Ель Бечатаоуі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Спецпроєкт Digital&Права людини.