США: на тлі пандемії COVID-19 продовження торгівлі зброєю та збільшення обcягів її продажу призведуть до ще більшого насильства

31 березня 2020

У зв’язку з інформацією про зростання обсягів продажу зброї, а також включенням магазинів зброї до об’єктів критичної інфраструктури в умовах пандемії COVID-19, Ернест Коверсон, керівник кампанії з припинення насильства із застосуванням вогнепальної зброї в Amnesty International США виступив із такою заявою:

«Зі зростанням продажів вогнепальної зброї завдяки COVID-19 і 4,6 мільйонами дітей, які вже живуть у сім’ях, що володіють вогнепальною зброєю, перебування вдома може виявитися безпечним для деяких, але в той же час створити нові загрози для багатьох дітей. Зовсім нещодавно, минулого тижня, ми вже стали свідками випадкових перестрілок в Аризоні, Кентуккі, Міссурі та Орегоні, які забрали життя дітей у віці до трьох років».

«Замість того, аби вжити жорсткі заходи дял припинення насильства із застосуванням вогнепальної зброї, федеральний уряд знову пріоритезував володіння зброєю, а не основне право на життя в умовах безпеки, і включив вогнепальну зброю до списку найважливіших і критично важливих об’єктів інфраструктури під час пандемії. Підприємства роздрібної торгівлі зброєю не є критично необхідними й не повинні продовувати роботу під час пандемії».

«Поки можливості лікарень критично низькі через пандемію ми не можемо дозволити собі збільшення травм або смертей від насильства із застосуванням вогнепальної зброї. Федеральний уряд зробив помилку, яка призведе лише до ще більшої кількості людських жертв через безглузде насильство із застосуванням вогнепальної зброї».