Джамма і Кашмір: відмова Верховного Суду зняти заборону на вхід і вихід із зони, що охороняється, – удар по всьому народу

13 серпня Верховний Суд Індії відмовився задовольнити клопотання  про скасування обмежень у Джамму та Кашмірі, включно з відновленням відповідних послуг зв’язку, – що стало ударом по всьому народу. Утім, суд не відхилив клопотання остаточно, погодившись переглянути його через два тижні, посилаючись на можливі проблеми з безпекою. Це розширює статус-кво на обмеження, що діють на територіях Джамму та Кашміру.

На восьмий день цілковитиго припинення функціонування будь-яких засобів комункації у Джамму та Кашмірі, Amnesty International Індія висловлює глибоку стурбованість стосовно тривалих обмежень у регіоні, включно з правом людей на свободу пересування та свободу вираження поглядів і думок. Організація також залишається занепокоєною фактом затримань політичних лідерів та активістів, а обмеженням свободи преси щодо висвітлення подій у регіоні.

Поки з міста Шрінагар надходить мало інформації, у той час як з іншої частини регіону немає жодних новин. Веб-сайти місцевих ЗМІ востаннє оновлювалися 5 серпня. Це викликає серйозні занепокоєння щодо порушень прав людини, які, можливо, ще залишаються невідомими через майже тотальний контроль уряду Індії над розповсюдженням інформації, що надходить з Джамму та Кашміру.

9 серпня декі з міжнародних медіа-організацій повідомили про факти насилля в районі Шрінагарської Сури щодо тих, хто протестували проти комендадтскьої години, встановленої суворим блокуванням регіону. Повідомлялося також про використання сльозогінного газу, гумових куль та гранул, – що уряд Індії заперечив. Amnesty International Індія у своєму попередньому звіті виявила, що зазначені заходи «контролю над натовпом» є безпосередньо причинами осліплення, вбивств та травмувань людей у Кашмірі. Однак, враховуючи «паралізованість» місцевих ЗМІ, кількість постраждалих, якщо вони є, поки що важко встановити.

Хоча влада має право підтримувати громадський порядок, використання гранатометів та іншої зброї суперечить міжнародним стандартам прав людини. Amnesty International Індія стурбована тим, що постійне обмеження комунікації є безпосереднім порушенням прав народу Джамму та Кашміру у їхній свободі вираження поглядів, яку Індія зобов’язана забезпечувати відповідно до статті 19 Міжнародного пакту про громадянські та політичні права, яку вона ратифікувала.  Самовільне затримання політичних лідерів є також   порушенням прав людини, і ми стурбовані тим, що на цьому факти порушень не закінчуються.

Amnesty International Індія закликає уряд Індії зняти обмеження, повязані із використанням засобів комунікацій та ЗМІ, а також звільнити політичних лідерів. Цілковите обмеження громадянських свобод імовірно лише посилить напруженість серед суспільства, відчужить людей та підвищить ризик подальших порушень прав людини.