Смертна кара протягом 2022 року – доповідь Amnesty International

Кількість зареєстрованих страт зросла до найвищого показника за останні п’ять років

• Було зафіксовано найвищу кількість судових страт уперше з 2017 року
  • 81 людину стратили за один день у Саудівській Аравії
  • Відомо про 20 країн, які виконували смертні вироки
  • Шість країн повністю або частково скасували смертну кару

Зафіксована протягом 2022 року кількість страт досягла найвищого показника за останні п’ять років; серію вбивст здійснили найвідоміші кати Близького Сходу та Північної Африки, – заявила сьогодні Amnesty International у щорічному огляді ситуації зі смертною карю.

Відомо, що загалом у 20 країнах світу було страчено 883 особи, що на 53% більше, ніж 2021 року. Цей сплеск страт, який не включає тисячі випадків, що, як вважається, сталися в Китаї, очолили країни Близького Сходу й Північної Африки, де зареєстровані цифри зросли з 520 випадків2021 року до 825 випадків 2022 року.

«Країни Близького Сходу та Північної Африки порушили міжнародне право, збільшивши кількість страт 2022 року, продемонструвавши бездушну зневагу до людського життя. Кількість людей, позбавлених життя, різко зросла в усьому регіоні; Саудівська Аравія стратила приголомшливу кількість – 81 людину за один день. Зовсім нещодавно, у відчайдушній спробі покласти край народному повстанню, Іран стратив людей лише за те, що вони реалізовували своє право на протест», – заявила Аньєс Калламар, Генеральна секретарка Amnesty International.

Тривожним є той факт, що 90% відомих у світі страт за межами Китаю були здійснені лише трьома країнами регіону. Кількість страт в Ірані зросла з 314 у 2021 році до 576 у 2022 році; у Саудівській Аравії вона потроїлася – із 65 у 2021 році до 196 у 2022 році, що є найвищим показником, зафіксованим Amnesty International за останні 30 років; у Єгипті було страчено 24 особи.

Застосування смертної кари лишається таємницею в кількох країнах, зокрема в Китаї, Північній Кореї та В’єтнамі, які, як відомо, широко застосовують смертну кару, а це означає, що справжня кількість страчених є набагато вищою. Хоча точна кількість вбитих у Китаї невідома, очевидно, що ця країна залишається найпродуктивнішим катом у світі, випереджаючи Іран, Саудівську Аравію, Єгипет і США.

П’ять країн відновили виконання смертних вироків: Афганістан, Кувейт, М’янма, Держава Палестина та Сінгапур. У трьох країнах кількість смертних вироків зросла: в Ірані з 314 до 576, у Саудівській Аравії з 65 до 196, у США з 11 до 18.

Зафіксована кількість людей, страчених за злочини, пов’язані з наркотиками, зросла більш ніж удвічі у 2022 році порівняно з 2021 роком. Такі страти були зафіксовані в Китаї, Саудівській Аравії (57), Ірані (255) та Сінгапурі (11), і склали 37% від загальної кількості у світі. Імовірно, такі ж страти відбувались і у В’єтнамі, проте ці цифри лишаються державною таємницею. Страти за злочини, пов’язані з наркотиками, порушують міжнародне законодавство у сфері прав людини, яке передбачає, що страти мають здійснюватися лише за «найтяжчі злочини», пов’язані з умисним вбивством.

«Як не дивно, близько 40% усіх відомих страт були виконані за злочини, пов’язані з наркотиками. Важливо те, що часто саме люди з вразливих верств населення непропорційно потерпають від цього жорстокого покарання. Настав час урядам і ООН посилити тиск на тих, хто несе відповідальність за ці кричущі порушення прав людини, і забезпечити міжнародні гарантії», – Аньєс Калламар.

Незважаючи на збільшення кількості страт, загальна кількість зареєстрованих смертних вироків, винесених людям, залишилася практично незмінною, з невеликим зменшенням з 2 052 у 2021 році до 2 016 у 2022 році.

На цьому похмурому тлі з’явився проблиск надії: шість країн повністю або частково скасували смертну кару.

Казахстан, Папуа-Нова Гвінея, Сьєрра-Леоне та Центральноафриканська Республіка скасували смертну кару за всі злочини, тоді як Екваторіальна Гвінея та Замбія скасували смертну кару лише за загальнокримінальні злочини.

Станом на грудень 2022 року 112 країн скасували смертну кару за всі злочини і дев’ять країн скасували смертну кару лише за нетяжкі злочини.

Позитивний імпульс продовжився, коли Ліберія і Гана зробили законодавчі кроки до скасування смертної кари, у той час як влада Шрі-Ланки й Мальдівських островів заявила, що не вдаватиметься до виконання смертних вироків. Законопроєкти про скасування обов’язкової смертної кари були також внесені на розгляд парламенту Малайзії.

«Багато країн відправляють смертну кару на смітник історії, й іншим настав час наслідувати цей приклад. Жорстокі дії таких держав, як Іран, Саудівська Аравія, Китай, Північна Корея і В’єтнам, зараз в абсолютній меншості. Ці країни повинні терміново наздогнати час, захистити права людини і чинити правосуддя. Зараз, коли 125 держав-членкинь ООН – більше, ніж будь-коли – закликають до мораторію на смертну кару, Amnesty International має реалістичні очікування, що це огидне покарання може і буде відкинуте в аннали історії. Але трагічні цифри 2022 року нагадують нам, що ми не можемо спочивати на лаврах. Ми продовжуватимемо кампанію доти, доки смертну кару не буде скасовано в усьому світі», – Аньєс Калламар.