Словаччина: депутати повинні відхилити законопроєкт, спрямований та обмеження доступу до аборту

29 жовтня 2019

Amnesty International закликає членів Парламенту Словаччини забезпечити право жінок та дівчат у країні на доступ до безпечних абортивних послуг без бар’єрів та обмежень, як того вимагають міжнародні закони та стандарти захисту прав людини. Згідно з міжнародними законами та стандартами захисту прав людини, кожна особа мусить мати право ухвалювати рішення щодо власного тіла та вагітності, а також мати доступ до послуг із сексуального й репродуктивного здоров’я, зокрема безпечного аборту.

Організація занепокоєна тим, що Парламент Словаччини проголосував за внесення законопроєкту, який зобов’язує жінок і дівчат, що хочуть зробити аборт, робити сонографію, отримувати зображення ембріона або плоду та навіть слухати його серцебиття.

Amnesty International нагадує словацьким депутатам, що прийняття законопроєкту може загрожувати жінкам та дівчатам принизлим лікуванням та перешкодами на шляху до отримання законних послуг. Європейський суд із прав людини зазначив, що «лікування вважається «принизливим», якщо воно викликає в постраждалих почуття страху, тривоги та неповноцінності, які можуть принижувати та знецінювати їх».

Право на доступ до медичних послуг, серед яких є і аборт, є критичним для того, щоб усі люди, які здатні завагітніти, могли повністю реалізовувати свої права та жити гідно. Уряд Словаччини мусить створити соціальні умови, у яких люди можуть ухвалювати рішення, що стосуються вагітності, без тиску, дискримінації, стигми, примусу, насилля чи покарань.

18 жовтня Комітет ООН із економічних та соціальних прав зазначив, що жінки Словацької Республіки стикаються з численними бар’єрами на шляху до отримання послуг із сексуального та репродуктивного здоров’я, зокрема й до безпечних абортів та контрацепції. Він застеріг проти законопроєкту, який наразі розглядається в парламенті, оскільки він ще більше обмежить ці права і створить додаткові бар’єри до охорони здоров’я.

В основі цієї проблеми лежить репродуктивна свобода та право людини ухвалювати рішення щодо свого тіло та вагітності.