Amnesty International вимагає розслідувати витік «прослуховування» заступника міністра МВС Білорусі. На ньому обговорюється вбивство і створення таборів для протестувальників

15 січня 2021

Amnesty International коментує публікацію аудіозапису, на якій один із найбільш високопоставлених чиновників Міністерства внутрішніх справ Білорусі нібито дає своїм підлеглим злочинні накази застосовувати незаконну силу проти мирних демонстрантів/ок та ігнорувати міжнародне право.

«Із низки інкримінуючих витоків даних, що підтверджують рішення білоруської влади придушити мирний протест зумисно порушуючи права людини, цей запис — якщо він справжній — є найжахливішим. Уся інформація на ньому має негайно, неупереджено й ефективно розслідуватися», — заявив Денис Кривошеєв, заступник директора Amnesty International у Східній Європі й Центральній Азії.

«Якщо високопоставлений міліціонер наказує своїм підлеглим стріляти гумовими кулями по геніталіях, животах і в голову, якщо він пропонує створити табори для інтернованих для найбільш активних протестувальників/-ць, маючи на увазі, що їхня смерть просто позбавить країну від нікому не потрібних людей, то згідно з міжнародним правом він віддає наказ скоювати злочини», — зазначив Кривошеєв.

«Голос на записі також відсилається до прямих вказівок «глави держави». Виникає питання, як за таких обставни факти на цьому записі можуть бути ефективно розслідувані. Однак держава в будь-якому випадку несе відповідальність за розслідування порушень права в галузі прав людини і повинна піддати порушників судовому переслідуванню в рамках справедливого судового розгляду. Ми меншого не вимагаємо», – Денис Кривошеєв.

BYPOL, група, сформована білоруськими міліціонерами, які покинули органи правопорядку, на знак протесту проти використання міліції для придушення мирних зібрань, опублікувала запис нібито виступу чинного заступника міністра внутрішніх справ Миколи Карпенкова. Запис зробили в жовтні 2020 року, на той час він очолював Головне управління МВС по боротьбі з організованою злочинністю й корупцією.

Запис містить численні заяви, які, якщо вони правдиві, прямо інкримінують правоохоронні органи у зв’язку з порушеннями прав людини, зокрема, смертю мирного демонстранта Олександра Тарайковського 10 серпня 2020 року. Він помер від смертельного поранення, яке отримав під час пострілу правоохоронців гумовою кулею прямо у груди.