Amnesty International вважає переведення Романа Протасевича й Софії Сапеги під домашній арешт «цинічним прийомом» білоруського режиму

Уранці 25 червня батько заарештованого білоруського журналіста Романа Протасевича Дмитро повідомив, що його сина й разом із партнеркою Софією Сапегою переведели під домашній арешт. Дмитро Протасевич також зазначив, що ні його, ні його дружину поки не допускали до пари. Слідчий комітет Білорусі пізніше оголосив, що журналіст і його дівчина уклали досудову угоду зі слідством, а тому було прийнято рішення змінити їм запобіжний захід.

«Перебуваючи під домашнім арештом, Роман Протасевич і Софія Сапега залишаються незаконно затриманими урядом Олександра Лукашенка. Вони були незаконно заарештовані і піддані довільному переслідуванню за злочини, які не скоювали. І правосуддя не буде відновлено, поки вони їх не звільнять», – завила Марі Стразерс, директорка Amnesty International у регіоні Східної Європи й Центральної Азії. – «Їх домашній арешт схожий на цинічний прийом білоруської влади з метою домогтися скасування міжнародних санкцій, введених після затримання Романа й Софії. Протягом усього останнього року світ із жахом спостерігав, як уряд Олександра Лукашенка з жорстокістю пригнічує мирне інакомислення. Ми повторюємо наш заклик до міжнародної спільноти зробити все можливе, щоб покласти край кризі прав людини в Білорусі».

«Ми закликаємо білоруську владу негайно й беззастережно звільнити Романа Протасевича й Софію Сапегу. Їм мають дозволити покинути Білорусь, якщо вони самі цього захочуть, а якщо ж вони лишаться у країні, влада повинна гарантувати, що вони більше не піддадуться репресіям», – додала Марі Стразерс.

23 Травня 26-річного Романа Протасевича, який до вересня 2020 року керував найбільшими білоруськими опозиційними Telegram-каналами NEXTA й NEXTA Live, затримали в аеропорту Мінська. Це сталося після того, як літак із ним, що летів до Литви, здійснив вимушену посадку через імовірну загрозу вибуху, що виявилася помилковою. Винищувач МіГ-29 ВПС Білорусі супроводжував цивільний літак при посадці на запасний аеродром у Мінську. Разом із ним затримали його дівчину, громадянку Росії Софію Сапегу.

Парі пред’явили звинувачення в «розпалюванні масових заворушень», «грубому порушенні громадського порядку» і «розпалюванні соціальної ненависті» щодо державних посадових осіб і співробітників правоохоронних органів. Наразі їм загрожує до 15 років позбавлення волі. Звинувачення є помилковими й були пред’явлені у зв’язку з мирними масовими протестами, які жорстоко придушувала влада, – вважає Amnesty International. У кінці травня – на початку червня білоруське державне телебачення показало «свідчення» Романа Протасевича й Софії Сапеги, які, на думку Amnesty International, були зроблені під примусом, що, відповідно до міжнародного права, рівносильно жорстокому поводженню.