Масові розстріли в США: заяви Amnesty International

У суботу, 3 серпня, озброєний гвинтівкою чоловік відкрив стрілянину в торговому центрі, що розташований в місті Ель-Пасо (Техас). Унаслідок цього на місці загинуло 20 осіб, 26 було поранено (двоє пізніше померли в лікарні). Після стрілянини чоловік здався поліції.

Реагуючи на масову стрілянину, Ернест Коверсон, керівник кампанії щодо боротьби з насильством із використанням зброї (Amnesty International США) заявив:

«Жахлива cтрілянина в Ель-Пасо є останнім прикладом нагальної проблеми у сфері прав людини, пов’язаної з насильством із застосуванням зброї в Сполучених Штатах. Це один із трьох гучних масових розстрілів у країні на цьому тижні. Подумки ми всі з жертвами і їхніми сім’ями. Але, як бачимо знову і знову, самих думок недостатньо.

Якщо повідомлення правдиві, то цю безглузду атаку не можна відокремлювати від ескалації політики ненависті і страху. Це просто неприпустимо. Кожна людина має право на безпеку життя, чи то перебуваючи в торговому центрі, чи то йдучи по вулиці у своєму районі.

Обурливо, що в цій країні регулярно відбуваються масові розстріли, і досі немає ніякої реальної реформи для вирішення цієї кризи. Нам потрібні реформи на федеральному, державному та місцевому рівнях для захисту безпеки кожної людини, включно з перевіркою даних про продаж кожної одиниці зброї».

ДЕМОНІЗАЦІЯ ІММІГРАНТІВ І ПСИХІЧНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ НЕ ВИРІШУЄ ПРОБЛЕМИ НАСИЛЬСТВА ІЗ ЗАСТОСУВАННЯМ ЗБРОЇ

4 серпня президент США Дональд Трамп, коментуючи масові стрілянини у країні, пов’язав їх із психічними захворюваннями злочинців.

Ернест Коверсон, керівник кампанії щодо боротьби з насильством із використанням зброї (Amnesty International США) коментує слова Дональда Трампа:

«Реформа щодо насильства із застосуванням зброї не може бути на шкоду правам людини з будь-якої громади. Коли президент Трамп пов’язує перевірку даних щодо продажу зброї з імміграційною реформою, він знову демонізує іммігрантів і кольорові громади (із англ. communities of color, використовується для позначення громад людей, які мають колір шкіри, відмінний від білого). Адміністрація Трампа не зупиниться ні перед чим, щоб закрити кордон і обмежити безпеку тих, хто найбільше її потребує. Засуджувати фанатизм і водночас тероризувати громаду, яка теж була ціллю одного з цих розстрілів, – просто нечувано.

Смертна кара не є вирішенням кризи у сфері прав людини в цій країні. Смертна кара є найжорстокішим і нелюдським покаранням і ніколи не повинна використовуватися для вирішення проблем охорони громадського здоров’я.

Першим кроком до реальної реформи щодо вирішення цієї кризи можн стати прийняття законодавства, що вимагає ретельної перевірки даних, що стосуються продажу кожної одиниці зброї. Є занадто багато зброї на руках і недостатньо законів сьогодні, щоб відслідковувати її».

Важлива інформація

Понад 90% американців підтримують ретельну перевірку біографічних даних власників/-ць зброї.

Немає ніяких доказів зв’язку між психічним здоров’ям і насильством із використанням зброї. Люди з психічними захворюваннями частіше стають жертвами насильства, аніж його винуватцями.  Лише 5% смертей, пов’язаних із вогнепальною зброєю, були здійснені кимось із діагностованим психічним захворюванням.

Дослідження “In The Line Of Fire: Human Rights and the U. S. Gun Violence Crisis” демонструє, як всі аспекти американського життя були якимось чином скомпрометовані необмеженим доступом до зброї, без будь-яких спроб осмисленого національного регулювання.