Ефіопія: розслідування виявило, що десятки мирних жителів були вбиті під час різанини у штаті Тиграй

12 листопада 2020

У ході свого розслідування Amnesty International підтвердила, що десятки, а швидше за все сотні людей, – були зарізані або зарубані на смерть в місті Мей-Кадера в південно-західній зоні ефіопського регіону Тиграй у ніч на 9 листопада.

Команда нашої Лабораторії з кризових доказів вивчила і провела цифорву перевірку жахливих фотографій та відеозаписів із тілами, що були розкидані по всьому місту або ж які несли на ношах. Фахівці та фахівчині підтвердили, що світлини були зроблені нещодавно, і, використовуючи супутникові знімки, геолокували їх у Мей-Кадері в західному штаті Тиграй (14.071008, 36.564681).

«Ми підтвердили масові вбивства дуже великої кількості цивільних осіб, які, судячи з усього, були простими робочими й жодним чином не були причетні до військового наступу. Це жахлива трагедія, справжні масштаби якої покаже тільки час, оскільки зв’язок у Тиграї лишається вимкнутим», – сказав Депрос Мучена, директор Amnesty International у регіоні Східної й Південної Африки.

«Уряд повинен відновити всі комунікації з Тиграєм для підзвітності і прозорості своїх військових операцій у регіоні, а також забезпечити безперешкодний доступ гуманітарних організацій і спостерігачів/-ок за дотриманням прав людини. Amnesty International у будь-якому випадку буде продовжувати використовувати всі доступні засоби для документування та викриття порушень, скоєних усіма сторонами конфлікту».

Організація також розмовляла зі свідками, які забезпечували продовольством та іншими припасами Збройним силам Ефіопії (ЗСЕ) і були в місті відразу після нападу вранці 10 листопада. Ці люди виявили мертвих і поранених людей по всьому місту.

Згідно зі свідченнями очевидців і верифікованими знімками, більшість трупів були знайдені в центрі міста, поруч із комерційним банком Ефіопії і вздовж дороги, що веде в сусіднє місто Хумера.

Люди, які бачили мертві тіла, повідомили Amnesty International, що в них були зяючі рани, які, очевидно, були нанесені гострою зброєю (ножами й мачете). Ці свідчення були підтверджені незалежним патологоанатомом на прохання нашої організації. Очевидці також зазначили, що слідів вогнепальних поранень не було.

Свідки розповіли, що разом із солдатами ЗСЕ вони знайшли серед убитих кілька поранених і відвезли їх до найближчих лікарень в Абреха-Джирі і Гондарі, перш ніж прибрати трупи з вулиць.

«Поранені люди сказали мені, що на них напали з мачете, сокирами й ножами. Це також видно за ранами, що ті, хто померли, були атаковані гострими предметами. Це жахливо, і мені дуже сумно, що я став свідком цього у своєму житті», – розповів один зі свідків.

«Просочені кров’ю»

Amnesty International поки не змогла підтвердити, хто несе відповідальність за ці вбивства. Утім, свідки, із якими ми розмовляли, заявили, що до злочинів причетні сили, лояльні до Народного визвольного фронту Тиграя (НВФТ), очевидно, це сталося після того, як вони зазнали поразки від федеральних сил ЗСЕ.

Три респондент(к)и повідомили Amnesty International, що люди, які вижили після різанини розповіли їм, що на них напали співробітники спеціальної поліції Тиграя та інші члени НВФТ.

«Удень 9 листопада в містечку під назвою Лугді була проведена військова операція силами спеціального призначення ЗСЕ й амхарською спеціальної проти спеціальної поліції Тиграя й народного ополчення. Після того, як вони сили Тиграя розгромили, ЗСЕ провели ніч на околиці міста Мей-Кадера. Коли ми ввійшли, то побачили безліч мертвих тіл, просочених кров’ю, на вулицях і в орендованих гуртожитках, де часто перебуювать сезонні робітниками. Це було жахливе видовище, і я все ще в шоці від побаченого», – розповів Amnesty International цивільний чоловік, який був у міста після того, як там побували ЗСЕ.

Ця історія підтверджена іншою людиною, яка розповіла: «Ми вирушили в місто відразу ж після того, як армія і спецназ Амхари взяли під контроль місто Мей-Кадеру 10 листопада близько 10 години ранку. Армія ввійшла … після того, як уночі оточила місто. Не було ніякого вогню. Але коли ми ввійшли до міста, побачили щось жахливе. Дороги були всіяні мертвими тілами, особливо в центрі міста, і на шляху, що з’єднує місто з Хумерою».

«Ефіопська влада повинна негайно, ретельно, неупереджено й ефективно розслідувати цей кричущий напад на цивільних осіб і притягнути винних до відповідальності в ході справедливого судового розгляду», – наголосив Депрос Мучена.

«Командири і посадові особи НВФТ повинні дати зрозуміти своїм силам і їхнім прихильникам, що навмисні напади на цивільних осіб заборонені і вважаються військовими злочинами. Усі сторони конфлікту в Тиграї мають повністю дотримуватися норм міжнародного гуманітарного права і прав людини в ході своїх операцій. Безпека й захист цивільних повинні бути на першому місці».

Хоча офіційне число загиблих в Мей-Кадері поки невідомо, інформаційне агентство Амхарського місцевого уряду «Амма» повідомило, що жертвами стали близько 500 осіб, додавши, що в основному це були немісцеві. Людина, яка допомагала прибирати тіла з вулиць, розповіла Amnesty International, що подивилися на посвідчення особи деяких загиблих, і більшість із них були з Амхари.

Додаткова інформація

4 листопада 2020 року прем’єр-міністр Абій Ахмед наказав ефіопським збройним силам (ЗСЕ) вступити у військову взаємодію з регіональною воєнізованою поліцією й ополченням Тиграя, лояльними до Народного визвольного фронту Тиграя (НВФТ), що, за його словами, було відповіддю на численні напади сил безпеки Тиграя на Північну командну базу ЗСЕ в Мекеллі та інші військові табори в районі Тиграя.

Із самого початку конфлікту відбувалися збройні зіткнення між федеральними силами (Федеральна армія, поліція спеціальних сил регіону Амхара й місцева міліція Амхари) з одного боку, і регіональними силами Тиграя (поліція спецпризначення й ополчення Тиграя) з іншого боку.

Міністерство оборони і прем’єр-міністр оголосили, що літаки військовоповітряних сил Ефіопії завдали численні авіаудари по військових об’єктах НВФТ. Прем’єр-міністр і начальник штабу Сухопутних військ зобов’язалися продовжувати наносити авіаудари по окремих об’єктах, не наражаючи на небезпеку життя цивільного населення, і порадили місевим триматися подалі від складів боєприпасів та інших військових об’єктів.

За даними агентства ООН у справах біженців (УВКБ ООН), станом на 11 листопада близько 7000 біженців втекли з західного штату Тиграй у сусідній Судан.