Докторка Аньєс Калламар стала Генеральною секретаркою Amnesty International

Сьогодні Amnesty International оголосила про негайне призначення д-рки Аньєс Калламар, провідної міжнародної експертки з прав людини, новою Генеральною секретаркою найбільшої у світі неурядової правозахисної організації.

Д-рка Калламар нещодавно була спеціальною доповідачкою ООН із питань позасудових страт, страт без належного судового розгляду або довільних страт. У цій ролі вона керувала новаторськими розслідуваннями, зокрема, убивства саудівського журналіста Джамаля Хашоггі.

На посаді Генеральної секретарки д-рка Калламар буде виконувати обов’язки виконавчої директорки Міжнародного секретаріату Amnesty й головної представниці глобального руху Amnesty International, який налічує близько 10 мільйонів прихильників/ць і має представництва в більш ніж 70-х країнах.

«У часи, коли права людини перебувають під безпрецедентною загрозою по всьому світу, докторка Калламар буде керувати, надихати і згуртовувати весь рух Amnesty, щоб зустрітися з викликами віч-на-віч», – заявила Сара Біміш, голова Міжнародної ради, оголошуючи про своє призначення. «Поєднання її інтелектуальності, різностороннього міжнародного досвіду у сфері прав людини та відважного голосу робить її надзвичайно кваліфікованою людиною, яка очолить наш рух. Ми раді, що вона прийняла цей виклик сміливо вести нас до нового етапу розвитку».

Генеральний/а секретар(ка) призначаються Міжнародною радою Amnesty International на початковий чотирирічний термін. Докторка Калламар замінить виконуючу обов’язки Генеральної секретарки Джулію Верхар.

«В умовах, коли уряди та корпорації прагнуть стишити голоси тих, хто виступають проти зловживань, заплутати правду і підірвати або відкинути норми в галузі прав людини, ретельні розслідування і безкомпромісні кампанії Amnesty International важливіші, ніж будь-коли», – наголосила д-рка Калламард. – «Для мене велика честь обійняти посаду Генеральної секретарки і працювати разом із прихильниками/цями Amnesty по всьому світу, щоб разом захищати і вимагати поваги всіх прав людини для кожного та кожної».

Докторка Калламар, громадянка Франції, зробила видатну кар’єру в міжнародному правозахисному та гуманітарному секторах, працюючи в НУО, наукових колах та ООН. Будучи незалежною експерткою ООН із прав людини вона також виконувала обов’язки директорки Глобального проекту зі свободи вираження думок в Колумбійському університеті. Раніше вона була виконавчою директоркою організації зі свободи вираження думок ARTICLE 19 і засновницею та виконавчою директоркою HAP International (Humanitarian Accountability Partnership).

Д-рка Калламар працювала в Amnesty International протягом 1995-2001 років, зокрема, на посаді керівниці канцелярії тодішнього Генерального секретаря П’єра Сане. Вона керувала розслідуваннями щодо прав людини в більш ніж 30-х країнах, а також має велику кількість публікацій про права людини, права жінок, свободу вираження думок, переміщення біженців і методології розслідувань у сфері прав людини.

Оскільки пані Калламар бере на себе цю роль, Міжнародна рада дякує пані Верхар за її тимчасове керівництво й бажає їй всього найкращого, коли вона приступить до вирішення нових викликів.