Білорусь: за закритими дверима розпочинається процес над колишнім в’язнем совісті Дмитром Полієнком

17 жовтня 2019

Білоруська влада повиннa гарантувати право колишнього в’язня совісті Дмитра Полієнка на справедливий судовий розгляд, а також забезпечити гласність судових слухань у його справі, заявила Amnesty International напередодні початку процесу, призначеного на 17 жовтня.

Суд над Дмитром Полієнком це черговий крок у добре задокументованій історії переслідувань з якими він стикається через його громадську діяльність. Білоруська влада повинна зняти з нього всі звинувачення, пов’язані з мирною реалізацією його права на свободу вираження поглядів, а також зробити процес над ним відкритим для громадськості та ЗМІ

заявила Айша Юнг, регіональна координаторка кампаній Amnesty International у Білорусі.

«Не дивлячись на постійні переслідування і проведені два роки в колонії через мирний протест, Дмитро Полієнко продовжив свою активистську діяльність. Мабуть, це і є причиною того, що білоруська влада продовжує переслідувати його, висунувши новий набір кримінальних звинувачень. Ми розглянули його справу і прийшли до висновку, що принаймні три звинувачення щодо нього є незаконними і повинні бути негайно зняті», – додала вона

«Білоруська влада зобов’язана довести, що звинувачення по четвертому пункту (злісне хуліганство) є обґрунтованими і що вина Дмитра Полієнко доведена. Поки що їх рішення провести процес за закритими дверима викликає серйозні питання щодо реальної мотивації цього звинувачення», – підкреслила Юнг.

Дмитро Полієнко, раніше був несправедливо засуджений за «застосування насильства щодо представника влади». Його звільнили тільки в жовтні 2018 року, та знову заарештували 20 березня 2019 року. Зараз його підозрюють в «злісному хуліганстві» після інциденту, в ході якого він нібито бризнув з балончика зі сльозогінним газом чоловікові, що зробив йому зауваження. Сам Полієнко стверджував, що діяв з метою самооборони.

Згодом проти нього висунули ще три кримінальні звинувачення: щодо «образи представника влади», «розпалюванні расової, етнічної, релігійної або іншої соціальної ненависті або ворожнечі» та щодо «оскверненнення будівель і нанесенні збитку майну» – ці звинувачення пов’язані зі зробленим нібито ним графіті «Менти вбивають людей». Amnesty International вважає, що висунення цих звинувачень викликане винятково його мирною реалізацією права на свободу вираження поглядів і є частиною переслідувань, з якими Полієнко стикається вже багато років.