Чи є життя після виборів: 5 способів змінювати світ

Коли відбуваються якісь непередбачувані зміни, багато людей відчувають тривогу і розгубленість. Що буде далі? Яке майбутнє на нас чекає? Чи можемо ми, і як саме, впливати на ситуацію в країні, коли щось пішло не так?

???? Ловіть 5 простих способів знизити рівень тривожності, відчути тверду землю під ногами і самим стати рушійною силою змін!

✅ DONT PANIC! (Не панікуйте!)

Ця прекрасна фраза була написана на обкладинці «Путівника по Галактиці для космотуристів» з однойменної і не менш прекрасної книжки Дугласа Адамса. Від неї однієї, звісно, тривога не минає, тому варто подбати про себе і попросити підтримки, якщо вона вам необхідна. Тривога – це здорова реакція на нестабільну чи небезпечну ситуацію, але якщо вона триває тижнями і не дає нормально функціонувати, можна і треба попросити про підтримку друзів та рідних, чи звернутися за фаховою допомогою. До психологів ходити не соромно – соромно соромити людину за це!

✅ Стежте за роботою державних інститутів

Політика твориться не тільки, і не стільки під час виборів. Для того, щоб народні обранці не розслаблялися і були у гарному політичному тонусі, варто не лишати їх поза увагою. В Україні є ціла низка ініціатив, які займаються моніторингом діяльності влади і досить регулярно публікують результати своїх спостережень – вони допоможуть вам зорієнтуватися у складних політичних процесах. Читайте ЗМІ, які подають перевірену інформацію, звертайте увагу, чи є у публікаціях посилання на джерела, переконайтесь що статті не є емоційно забарвленими і подають усебічну інформацію, а не нав’язують готову точку зору. НЕ поширюйте фейки та мову ворожнечі! Стежте за тим, що відбувається, і жодні важливі новини та ініціативи не пройдуть поза вашою увагою!

✅ Виходьте на публічні акції

Мирний протест – це гарний спосіб висловити свою громадянську позицію та зробити ту чи іншу проблему більш видимою. Ключове слово – МИРНИЙ. Псувати чиєсь майно, порушувати громадський порядок і, тим більше, застосовувати насильство до інших людей – не ОК, яке б обурення ви не відчували! Це тільки дискредитує вас і ваші зусилля. Через те, що учасники та учасниці публічних акцій нерідко стають мішенями для нападів, слід пам’ятати про безпеку. Для цього варто повідомити органи державної влади та поліцію про те, яка акція і де саме буде відбуватися. Не підтримуйте кампанії у соцмережах, які цькують когось за їхню ідентичність чи погляди, бо наступного разу об’єктом такого цькування можете стати ви самі, і загалом – це поганий тон! Залучайте ЗМІ та використовуйте соціальні мережі, щоб привернути більше уваги до проблеми, якою ви переймаєтесь. Переконуйте, збільшуйте поінформованість суспільства у цьому питанні. Дозвольте іншим людям зробити обізнаний і свідомий вибір!

✅ Допомагайте громадським ініціативам або створіть свою

В Україні безліч громадських організацій, об’єднань, благодійних фондів та просто ініціативних груп. Виходячи з вашої власної ситуації та зацікавлень, ви можете обрати ту сферу, яка цікавить вас найбільше і у якій ви зможете разом з однодумцями досягати змін. Допомога бездомним та літнім людям, захист тварин, еко-ініціативи, моніторинг діяльності влади, захист прав окремих соціальних груп, волонтерство у міжнародних правозахисних організаціях – це тільки кілька можливостей у широкому спектрі. Обираючи, яку громадську організацію чи ініціативу підтримувати, зверніть увагу на їхню звітність – звідки вони отримують фінансування, на що витрачають кошти. Ви можете долучатися у різний спосіб – жертвувати гроші, організовувати заходи та акції, збирати одяг та ліки, влаштовувати флешмоби у соціальних мережах тощо. Виберіть те, що вам найбільше до душі!

✅ Вчіться!

Дізнаватися більше про права та свободи людини не тільки цікаво, але і корисно. Маючи знання, можна краще розуміти політичні процеси, захищати власні права, допомагати іншим і змінювати країну! Першим кроком може стати безкоштовний онлайн-курс від Amnesty International (https://bit.ly/2ITxY7v), після проходження якого ви отримаєте знання і сертифікат.

Шукайте свій шлях і змінюйте світ на краще! ????