Amnesty International зібрала 191 тисячу підписів під закликом до влади Білорусі припинити репресії щодо мирних протестів

28 жовтня 2020

Amnesty International поінформувала білоруську владу, що організація зібрала близько 191 тисячі підписів під петицією, що закликає покласти край придушенню мирних протестів, а також притягнути до відповідальності всіх винних у зловживаннях із боку міліції. Збір підписів під цим зверненням було розпочато напередодні президентських виборів у Білорусі, які пройшли 9 серпня й під час яких відбулися утиски прав протестувальників/-ць. Після виборів репресії щодо мирних демонстрантів/-ок посилювалися, що викликало резонанс у всьому світі, і спонукало десятки тисяч осіб із 184 країн підписати петицію.

«Коли ми почали цю кампанію ще в липні, ми не могли передбачити, наскільки масштабним і жорстоким буде переслідування мирних протестувальників/-ць», – зазначила Аїша Джанг, старша керівниця кампаній Amnesty International по Білорусі. – «Білоруська влада б’є сумний рекорд, переслідуючи критиків і політичних опонентів/-ок, заарештовуючи тисячі людей і продовжуючи залякування, тортури та інші види жорстокого поводження. Лише кілька тижнів тому заступник міністра внутрішніх справ пригрозив застосувати вогнепальну зброю проти протестувальників/-ць».

«Майже двісті тисяч підписів, які ми зібрали, дають чіткий сигнал білоруській владі: припиніть насильство, весь світ спостерігає, людям не байдуже. Ми продовжимо вимагати відповідальності за вбивства мирних демонстрантів/-ок силами безпеки Білорусі, невибіркове затримання, тортури й арешти лідерів та лідерок опозиції», – додала Аїша Джанг.

«Систематичні залякування й терор проти мирних демонстрантів/-ок у Білорусі повинні негайно припинитися. Усі порушення прав людини, скоєні білоруською владою щодо протестувальників/-ць мають розслідуватися, а всі підозрювані в таких порушеннях – бути притягнуті до відповідальності відповідно до міжнародних стандартів справедливого судового розгляду. Окрім того, необхідно, щоб усіх співробітників/-ць силових органів можна було легко ідентифікувати і щоб незаконна практика використання людей у цивільному та на автомобілях без розпізнавальних знаків для затримання й побиття протестувальників/-ць була викорінена», – наголосила Джанг.

Про збір підписів під петицією до білоруської влади Amnesty International оголосила 27 липня, на заключному етапі президентських перегонів у країні. На той час правоохоронні органи затримали вже сотні людей. Провідні діячі та діячки опозиції й потенційні кандидати у президенти Віктор Бабарико та Сергій Тихановський були заарештовані за неправдивими кримінальними звинуваченнями. Надалі відбувалися затримання з політичних мотивів інших опозиціонерів/-ок.

У дні після виборів сотні тисяч білорусів/-ок вийшли на вулиці, щоб оскаржити офіційні результати. Вони стикнулися з грубою й невибірковою силою. Щонайменше шість протестувальників загинули, тисячі затримали, сотні постраждали від тортур.

Білоруський народ продовжує акції протесту по країні, щотижня затримуються сотні людей. Протягом усього цього часу в соціальних мережах і завдяки незалежним ЗМІ з’являються шокуючі кадри насильства щодо протестувальників/-ць, яке й досі триває.