Amnesty International вимагає зупинити насильство проти мирних протестувальників у Білорусі та звільнити свавільно затриманих

10 серпня 2020

Представники Amnesty International у Мінську (Білорусь) стали свідками жахливого насильства, розв’язаного спецназом проти мирних демонстрантів/-ок, що вийшли вчора ввечері на вулиці після оголошення офіційних результатів виборів, які вони вважають сфальсифікованими. «Офіційні результати екзит-полів», оголошені урядом, вказують на перемогу чинного президента Олександра Лукашенка, що суперечить неофіційним опитуванням і суспільним настроям.

«Насильство з боку міліції після виборів стало звичною рисою політики в Білорусі, де всі форми мирного інакомислення жорстоко придушуються. Учора ввечері представники Amnesty International на власні очі переконалися в жорстокості міліцейської реакції, що включала невибіркове застосування сили, зокрема, світлошумові гранати, проти мирного натовпу, а також свавільні арешти осіб, які були далекі від будь-яких протестів», – прокоментувала Марі Стразерс, директорка регіонального офісу Amnesty International у Східній Європі та Центральній Азії.

«На одному з відео видно, як міліцейський фургон на повній швидкості наїжджає на протестувальника на широкій дорозі. Ці кадри відображають безжалісність дій білоруської міліції минулої ночі і показують, чому так багато людей в Білорусі відчайдушно потребують змін».

Один протестувальник загинув минулої ночі в Мінську, іще десятки отримали серйозні поранення.

Надходили повідомлення і про окремі осередки насильства з боку протестувальників. Проаналізувавши доступні кдри та докази, Amnesty International оцінює ці інциденти як відповідь на жорстокі дії міліції. Представники Amnesty International заявили, що вони не зафіксували жодного випадку насильства з боку протестувальників із натовпу, за яким вони спостерігали; однак вони бачили, як міліція застосовувала невибіркову та неспровоковану силу.

«Зіткнень, у результаті яких були поранені як протестувальники, так і міліцейські, можна було б уникнути, якби сили безпеки поважали право учасників/-ць акції на свободу мирних зібрань і проявляли належну стриманість. Міліція діяла поза законом, який вони мали би підтримувати», – наголосила Марі Стразерс.

«Нам надзвичайно прикро спостерігати зростання насильства і відновлення нападів на мирних демонстрантів/-ок у Мінську та інших білоруських містах. Влада повинна зробити все можливе, щоб уникнути подальшого насильства. Це передбачає повну повагу права на свободу мирних зібрань і вираження думок для всіх громадян(ок) Білорусі, в повній відповідності до зобов’язань країни з міжнародного права прав людини. Необхідно провести ретельне й ефективне розслідування жахливих подій минулої ночі, щоб кожен співробітник, відповідальний за порушення прав людини, був притягнутий до відповідальності».

Amnesty International також закликає до негайного звільнення мирних демонстрантів/-ок і політичних активістів/-ок, включно з тими, хто були затримані в ході політично мотивованих розглядів напередодні виборів.

ДОДАТКОВА ІНФОРМАЦІЯ

Масові протести в Мінську та інших білоруських містах наростають уже кілька місяців напередодні президентських виборів. Ситуація загострилася в ніч на неділю, коли влада оголосила «офіційні результати екзит-полів», які свідчать, що чинний президент лідирує з 80% голосів. Це суперечило очікуванням громадськості й результатам неофіційних екзит-полів, які припускали впевнену перемогу опозиційної кандидатки Світлани Тихановської. Тисячі людей вийшли на вулиці міст і селищ по всій Білорусі.