Amnesty International вітає мирне і безпечне проведення ХарківПрайду

12 вересня у Харкові відбувся найдовший Марш Рівності ЛГБТІ-спільноти серед українських міст – ХарківПрайд.  Близько трьох тисяч учасників та учасниць пройшлися 2,5 кілометри центральними вулицями Харкова, аби закликати суспільство і владу визнати рівність прав ЛГБТІ, належно розслідувати злочини на ґрунті ненависті та забезпечити рівний доступ до державних інституцій для усіх, незалежно від сексуальної орієнтації або гендерної ідентичності.

Amnesty International із радістю відзначає співпрацю Національної поліції України та Служби безпеки України з організатор_ками ходи, ГО «ХЖО Сфера», а також належне забезпечення правопорядку під час мирного зібрання. На місці проведення та у прилеглих районах чергували близько тисячі представників правоохоронних органів, які по периметру оточили учасників і учасниць ходи та забезпечили супровід колони, аби завадити зіткненням з противниками акції. Загалом відбулося кілька незначних інцидентів за участі противників прайду, які вигукували дискримінаційні висловлювання в бік учасників/ць прайду.  Окрім того, сьогодні контрпротестувальники влаштували кілька своїх мітингів у місті.

«Сьогодні Харків продемонстрував свою готовність захищати права ЛГБТІ-спільноти на свободу вираження поглядів та мирних зібрань. Це – важливий крок у подоланні дискримінації за ознакою сексуальної орієнтації та ґендерної ідентичності. ХарківПрайд – наразі це і вкрай важливий привід наголосити на проблемі систематичних нападів на ЛГБТІ-спільноту в регіоні з боку груп, що пропагують ненависть і дискримінацію. Нападники нині фактично користуються повною безкарністю, що змушує ЛГБТІ-людей жити в атмосфері страху й незахищеності. Тож, держава зобов’язана сьогодні розв’язати цю проблему, аби гарантувати безпеку усім без винятку», — зазначила Оксана Покальчук, директорка Amnesty International в Україні.

Проблему безкарності наочно демонструють періодичні атаки на організатор_ок ХарківПрайду — харківське об’єднання «Сфера».  Зокрема, з 2017 року «Сфера» піддалася близько 30 нападам, але жодну особу правоохоронці не притягнули до відповідальності.

«Я хочу, щоб наші нападники були притягнуті до відповідальності відповідно до закону. Я хочу, щоб міська влада висловила чітку  позицію і підтримку правозахисних заходів. Нині влада вважає, що події ХарківПрайду, як і інші заходи, ініційовані громадою, не мають нічого спільного з чиновниками. Саме тому ми знову вийшли на ХарківПрайд, аби заявити своє право на місто, вимагати покласти край нападам на ґрунті ненависті, за будь-якими ознаками, і їхній безкарності», — повідомила Анна Шаригіна, віцепрезидентка ГО «ХЖО Сфера».

ДОДАТКОВА ІНФОРМАЦІЯ

ХарківПрайд — наймасштабніша ЛГБТ-подія Східної України, яка створена для захисту рівних прав та можливостей для людей незалежно від їхньої сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності. У вересні 2019 року відбувся перший у Харкові Прайд Тиждень та Прайд Марш на захист прав та підвищення видимості представників ЛГБТІ-спільноти міста, що зібрав близько 3000 учасниць та учасників. У 2020 році через карантинні обмеження організатори влаштували АвтоПрайд, до якого долучилися 22 автівки.