Amnesty International в Індії припиняє свою роботу через репресії з боку уряду

29 Вересня 2020 року

10 вересня стало відомо, що банківські рахунки Amnesty International в Індії були заморожені виконавчим управлінням, слідчим агентством уряду Індії, що призвело до припинення роботи національного офісу. У зв’язку з цим виконуюча обов’язки генерального секретаря Amnesty International Джулі Верхар заявила:

«Це кричущий і ганебний крок індійського уряду, який змушує нас припинити правозахисну роботу Amnesty International в Індії. Однак це не означає, що ми припинимо боротьбу за права людини в цій країні. Ми будемо наполегливо працювати, аби знайти рішення, як Amnesty International може продовжувати брати участь у русі за права людини в Індії протягом багатьох наступних років».

«Рух Amnesty дуже пишається досягненнями наших колег в Індії, що, незважаючи на ризики, із якими вони стикнулися, продовжували роботи по боротьбі з гендерним насильством, а також відкрито закликали до відповідальності за дії влади під час заворушень у Делі і в Джамму та Кашмірі. На жаль, сама влада країни відреагувала на цю надзвичайно важливу роботу спробами заткнути критичні голоси і створити атмосферу страху», – Джулі Верхар.

ХРОНОЛОГІЯ НАПАДІВ І ПЕРЕСЛІДУВАНЬ AMNESTY INTERNATIONAL В ІНДІЇ:

• 25 жовтня 2018 року в Amnesty International в Індії відбувся 10-годинний рейд, коли група співробітників виконавчого директорату (Ед), агентства фінансових розслідувань при Міністерстві фінансів, увійшла в його приміщення і замкнула за собою ворота. Велика частина інформації та документів, які були потрібні в ході обшуку, уже були у відкритому доступі або подані до відповідних державних органів. У резиденції керівника також був проведений обшук.

• Відразу ж після рейду банківські рахунки Amnesty в Індії заморозили. Як результат, національний офіс був змушений звільнити ряд своїх співробітників/-ць, що негативно позначилося на роботі організації, зокрема, із маргіналізованими громадами. Іще до пред’явлення звинувачень і в той чс, як розслідування лише тривають, уряд Індії розпочав наклепницьку кампанію проти офісу Amnesty International у країні шляхом вибіркового витоку документів в урядові ЗМІ. Це призвело до «судилища» у ЗМІ проти організації.

• На початку 2019 року департамент податку на прибуток почав розсилати слідчі листи більш ніж 30-м невеликим постійним донорам. Швидше за все, департамент не виявив жодних порушень, але цей процес негативно позначився на кампаніях зі збору коштів Amnesty International в Індії.

• У червні 2019 року Amnesty International в Індії не дозволили провести прес-конференцію у Шрінагарі, щоб опублікувати свою третю доповідь про зловживання законом щодо громадської безпеки в Джамму та Кашмірі. Тоді доповідь оприлюдинили в цифровому вигляді.

• 22 жовтня 2019 року Amnesty International свідчила на слуханнях у Конгресі США з питання про ситуацію з правами людини в Південній Азії з особливим акцентом на Джамму та Кашмір після одностороннього скасування статті 370 Конституції Індії.

• 15 листопада 2019 року, через два тижні після дачі свідчень і на тлі чуток про підготовку арештів вищих посадових осіб організації, в офісі Amnesty International в Індії й резиденції одного з її директорів знову відбулись обшуки. Ці рейди проводили на основі першої інформаційної доповіді, представленої Міністерством внутрішніх справ у зв’язку з необґрунтованими твердженнями про передбачувані порушення закону щодо регулювання іноземних внесків. У доповіді також ішлося про намір розпочати розслідування можливих порушень інших законів, як-от щодо запобігання відмиванню грошей.

• 13 квітня 2020 року Amnesty International в Індії закликала уряд штату Уттар-Прадеш припинити залякування журналістів/-ок за допомогою репресивних законів під час пандемії. 15 квітня 2020 року поліцейський відділ кіберзлочинності в Лакхнау, штат Уттар-Прадеш, звернувся до Twitter щодо надання інформації про акаунт Amnesty International India @AIIndia.

• 5 серпня 2020 року, відзначаючи першу річницю скасування статті 370 Конституції Індії, місцевий офіс Amnesty International опублікував оновлену інформацію про ситуацію з правами людини в Джамму та Кашмірі.

• 28 серпня 2020 року, відзначаючи шестимісячну річницю заворушень, що сталися на північному сході Делі в лютому 2020 року, Amnesty International в Індії опублікувала звіт із розслідуванням співучасті поліції Делі в заворушеннях, що забрали життя щонайменше 53 осіб, переважно з мусульманської меншини.

• Оприлюднення цих двох публікацій надала стало новим імпульсом для репресій щодо Amnesty International.

• 10 Вересня 2020 року Amnesty International в Індії дізналася, що всі її банківські рахунки були повністю заморожені управлінням із забезпечення дотримання законів, у результаті чого більша частина роботи правозахисної організації повністю зупинилася.

«Наші колеги з Amnesty в Індії проявили велику гідність перед обличчям наклепницької кампанії неправдивих звинувачень, рейдів різних слідчих органів, зловмисних витоків інформації в ЗМІ й залякувань без найменших достовірних доказів правопорушень. Жодні закони не були порушені.

Це сумний день, коли країна з таким статусом, як Індія, зростаюча світова держава і членкиня Ради ООН з прав людини, із прихильною до прав людини Конституцією, і чиї національні правозахисні рухи вплинули на світ, так нахабно намагається змусити замовкнути тих, хто прагнуть підзвітності і справедливості. Оскільки багато наших колег втратили роботу на цьому тижні через дії уряду Індії, ми будемо шукати шляхи, щоб продовжити їх підтримувати, оскільки ми все ще закликаємо уряд припинити свої ганебні репресії проти тих, хто виступають за права людини в Індії», – виконуюча обов’язки генерального секретаря Amnesty International Джулі Верхар.