Amnesty International провела акцію солідарності із жінками Афганістану

У неділю, 3 жовтня, біля Міністерства закордонних справ за ініціативи Amnesty International відбулась акція солідарності із жінками Афганістану. Близько 30 активісток висловили підтримку жінкам, які опинилися під загрозою після приходу «Талібану», та закликали МЗС підтримувати міжнародні ініціативи по дотриманню прав людини в Афганістані.

З приходом талібів у містах Афганістану почали замальовувати рекламні стенди із зображеннями жінок, афганок вже позбавляють посад у держустановах, комерційних організаціях та медіа. Жінки масово почали надягати бурки, замість більш звичної паранджі. Спорт для жінок теж намагаються заборонити. На додаток, хоча нова влада і заявила про наміри дозволити жінкам вчитися в університетах, утім за умов — обов’язкової гендерної сегрегації й ісламського дрес-коду.

«Наша сьогоднішня акція демонструє те, що українкам і українцям не байдуже, що відбувається із жінками в Афганістані. Повернення до політики обмежень прав жінок  — це повторення трагедії. У 21 столітті, коли більшість країн активно рухається в бік гендерної рівності, в Афганістані ми спостерігаємо значний регрес і просто безглузді для нового часу утиски прав жінок. Ці утиски можуть тільки поглиблюватися без швидких і рішучих дій з боку міжнародної спільноти. Тому час об’єднати зусилля і продемонструвати жінкам Афганістану свою підтримку та міжнародну солідарність», — розповіла Оксана Покальчук, директорка Amnesty International Україна.