Афганістан: таліби повинні негайно дозволити дівчаткам повернутися до шкіл

Дівчаткам в Афганістані мають дозволити повернутися до середньої школи та продовжити здобувати освіту, – заявила сьогодні Amnesty International, опублікувавши нові свідчення учнівства та вчительства, що документують загрози та насильство з боку талібів.

Хоча хлопцям по всій країні дозволили повернутися до середньої школи 17 вересня, Талібан наполіг на тому, що для повернення дівчаток потрібні «безпечні умови навчання».

Проте в більш ніж 20 нових інтерв’ю учнівство, вчительство та шкільна адміністрація повідомили Amnesty International, що залякування та переслідування талібів призводять до того, що показники відвідуваності шкіл лишаються низькими на всіх рівнях, особливо для дівчаток.

«Наразі дівчаткам в Афганістані фактично заборонено повертатися до середньої школи. По всій країні права і сподівання цілого покоління дівчаток ігноруються і придушуються», – заявила Аньєс Калламар, генеральна секретарка Amnesty International.

«Право на освіту є основним правом людини, якого таліби – як фактична влада, що керує країною, – зобов’язані дотримуватися. Політика, яку проводить Талібан, є дискримінаційною, несправедливою і порушує міжнародне право.Талібан повинен негайно знову відкрити всі середні школи для дівчаток, покласти край всім утискам, загрозам і нападам на вчительство й учнівство, а також припинити будь-яке військове використання шкіл в Афганістані», – наголосила Калламар

Amnesty International також закликає міжнародне співтовариство забезпечити належне фінансування сектора освіти Афганістану, щоб школи могли продовжувати функціонувати, через такі організації, як ООН або НУО. Невиконання цієї вимоги потенційно може позбавити мільйони афганських учнів та учениць права на освіту.

ОСВІТА – ЦЕ НЕ ЗЛОЧИН

На сьогодні, хоча дівчаткам дозволили повернутися до деяких середніх шкіл, зокрема в Кабулі і в провінціях Кундуз, Балх і Сарі–Куль, переважна більшість середніх шкіл по всьому Афганістану лишається закритою для дівчаток.

Асма*, 14-річна учениця з Кабула, сказала Amnesty International: «Чи зможу я ходити до школи, чи ні? Це моя найбільша проблема. Я хочу навчатися всьому, від найпростіших до найскладніших предметів. Я хочу бути астронавткою, або інженеркою, або архітекторкою… це моя мрія … освіта – це не злочин. Якщо таліби оголосять, що отримання освіти є злочином, то ми вчинимо цей злочин. Ми не здамося».

Маріам*, 17-річна учениця з Бадахшана: «Коли я вперше почула, що вони закриють середні школи, я відчула, що ми рухаємося назад, а не вперед. У нас було так багато надій і мрій, а тепер їх немає. Я хочу вивчати медицину і стати лікаркою. Я була готова складати вступні іспити до університету. Я відчуваю себе так, немов мене зараз паралізувало. Я не можу думати про майбутнє».

Такі дівчатка, як я, хочуть бути лідерками… Ми можемо бути ким завгодно, але вони нам цього не дозволяють

Халіба*

Кілька учнениць середньої школи заявили, що вони втратили мотивацію до навчання, оскільки таліби дозволяють їм працювати лише в декількох галузях, як-от освіта чи охорона здоров’я.

Халіда*, 16-річна учениця з Кабула, сказала: «Що ми будемо робити з освітою, якщо не зможемо задовольнити свої пристрасті? Я хочу бути політикинею… Я не хочу закінчувати школу і сидіти вдома… Такі дівчата, як я, хочуть бути лідерками… Ми можемо бути ким завгодно, але вони нам цього не дозволяють».

ЗНИЖЕННЯ ПОКАЗНИКІВ ВІДВІДУВАНОСТІ

Учительство, учнівство та активіст(к)и по всьому Афганістану повідомили Amnesty International, що показники відвідуваності початкових шкіл значно знизилися в багатьох областях, особливо для дівчаток. Багато сімей усе ще бояться талібів і занадто занепокоєні, аби відправити своїх дітей до школи, особливо дівчаток.

Зінат*, учителька з провінції Саманган, розповіла: «У суспільстві немає довіри… батьки думають, що якщо вони відправлять своїх дочок до школи, таліби можуть їх побити».

Важка економічна ситуація змусила багато сімей забрати своїх дітей зі школи і відправити їх на роботу. Мільйони афганців/ок були переміщені всередині країни під час і після захоплення країни талібами, і багато переміщених дітей не відвідують школу.

Опитані також повідомили, що вчителі та вчительки часто пропускають заняття, переважно через те, що таліби не виплачують їм зарплату. Це призвело до того, що багато початкових шкіл або працюють з обмеженою пропускною здатністю, або повністю закриваються.

На рівні вищої освіти студентство повідомило, що, хоча деякі університети знову відкрилися, показники відвідуваності знизилися, особливо серед молодих жінок.

Вадан*, 21-річний студент-медик із Кабула, сказав: «У моєму класі було 20 дівчат [до захоплення влади талібами]. Зараз їх усього шість… таліби ввели нові правила… ніхто не знає, що станеться в найближчі кілька годин, не кажучи вже про дні. Батьки не дадуть дозволу своїм дочкам вступати до університету в такій ситуації».

ТАЛІБИ ПЕРЕСЛІДУЮТЬ УЧИТЕЛЬСТВО Й ВИКОРИСТОВУЮТЬ ШКОЛИ У ВОЄННИХ ЦІЛЯХ

Паштана*, вчителька середньої школи, розповіла Amnesty International, що таліби погрожували їй смертю. Її викликали до місцевого суду для судового переслідування через те, що раніше вона викладала спільні спортивні заняття.

На початку року вона отримала лист від Талібану: «у ньому говорилося: «якщо таліби зловлять вас, вони відріжуть вам вуха, і це буде уроком для інших у [вашій] провінції». Тепер я ховаюся. Навіть моя сім’я думає, що мене немає у країні».

Ефат*, 22-річна жінка, і Навид*, її 16-річний брат, заявили, що 18 серпня двоє членів Талібану побили їх до втрати свідомості. Вони сказали, що на них напали, коли вони йшли на урок англійської мови, який ці люди «назвали «мовою невірних»».

Інша вчителька середньої школи заявила, що таліби переслідували її й залякували помстою за інтерв’ю в засобах масової інформації, у якому вона скаржилася на вчительську зарплату і доступ дівчаток до середньої освіти. Вона додала, що їй і кільком іншим колегам погрожували виселенням із будинків, які надав попередній уряд.

Із міркувань безпеки і побоюючись нападів у відповідь, точні місця цих інцидентів не розголошуються. Amnesty International іще не встановила, чи ці інциденти є частиною ширшої картини жорстокого поводження талібів із учнівством і викладач(к)ами, але буде продовжувати відстежувати подібні ситуації.

Свідки також повідомили Amnesty International, що таліби використовували чотири школи у військових цілях під час бойових дій до захоплення ними країни: середню школу Тугані і середню школу Хетіб Зада в місті Сарі-куль, середню школу Захайл-е-Хондон в місті Кундуз і середню школу Алішинг в районі Алішинг в провінції Лагман. Таке використання шкіл піддає їх ризику нападу і, швидше за все, надзвичайно ускладнить надання належної освіти. Ці дії також суперечать глобальній декларації про Безпечні школи, яку уряд Афганістану схвалив 2015 року.

Методологія

Із 16 вересня по 8 жовтня 2021 року організація Amnesty International провела телефонні інтерв’ю з 11 вчителями/ками і шкільними адміністратор(к)ами, а також із 10 учнями/ученицями у віці від 14 до 22 років у провінціях Афганістану (зокрема, Бадахшан, Фарах, Гільменд, Кабул, Кандагар, Лагман, Нангахар, Саманган і Сарі–Пул).

Amnesty International також провела інтерв’ю з 12 місцевими активіст(к)ами, представниками/цями НУО та організації Об’єднаних Націй, а також іншими експерт(к)ами з питань освіти в Афганістані.

Amnesty International спробувала зв’язатися з офіційними представниками Талібану 6 і 12 жовтня, але на момент публікації відповіді не отримала.

*Імена були змінені для захисту особистих даних.