ЄСПЛ: Росія порушує права людини, не визнаючи одностатеві партнерства

Європейський суд з прав людини постановив, що Росія порушує Європейську конвенцію про права людини, не надаючи одностатевим парам можливість отримати юридичне визнання відповідно до національного законодавства. Коментуючи це рішення, Наталія Звягіна, директорка російського представництва Amnesty International, заявила:

«Це знаменне рішення демонструє, що історія засудить чинний російський уряд за його підтримку і заохочення гомофобії й утиски основних прав людини ЛГБТІ-людей. Суд прямо заявив, що російська держава зобов’язана поважати права одностатевих пар і гарантувати їх рівне визнання відповідно до Закону».

За словами Наталії Звягіної, «хоча мало надії на те, що російська влада скасує заборону на одностатеві шлюби, ця постанова пропонує альтернативні способи юридичного визнання одностатевих партнерств».

«Ми закликаємо російську владу негайно покласти край всім формам дискримінації щодо ЛГБТІ-людей, скасувати гомофобний закон про «пропаганду нетрадиційних сексуальних відноси»” і вжити всіх заходів для повного захисту ЛГБТІ-людей і їх прав людини, включно з правом на сім’ю», – додала вона.

13 липня Європейський суд з прав людини постановив, що відсутність будь-якої можливості офіційно оформити одностатеві стосунки в Росії є порушенням статті 8 Європейської конвенції Про захист прав людини і основних свобод («право на сім’ю»). Справа була заснована на трьох скаргах до суду, поданих одностатевими парами з Москви і Грязей (Липецька область), які з 2009 року намагалися подати документи на вступ до шлюбу, проте їхні заяви не приймали до розгляду.

У своєму рішенні суд підкреслив, що національні уряди можуть мати «свободу розсуду для вибору найбільш оптимальної форми реєстрації одностатевих союзів з урахуванням свого особливого соціального й культурного контексту», але Росія «вийшла за цю межу, оскільки національне законодавство не передбачає правових рамок, здатних захистити стосунки заявників як одностатевих пар».

Суд вважає, що Росія має всі можливості для офіційного визнання статусу одностатевих пар в іншій формі, ніж шлюб – шлюби між особами однієї статі були прямо заборонені поправками до Конституції Росії, прийнятими 2020 року.