Twitter усе ще лишається небезпечним місцем для жінок через онлайн-насильство

22 Вересня

Twitter усе ще недостатньо робить для захисту жінок від онлайн-насильства, незважаючи на обіцянки, – про це свідчить новий аналіз Amnesty International.

Дослідження «TWITTER’S SCORECARD» оцінює прогрес соціальної мережі щодо реалізації рекомендацій для боротьби з онлайн-насильством щодо жінок на платформі. Уперше Amnesty підкреслила масштаб цієї проблеми у своєму звіті «Токсичний Twitter» 2018 року. Незважаючи на певний прогрес, Twitter повинен зробити набагато більше для вирішення цієї проблеми. Компанія повністю виконала лише одну з десяти конкретних рекомендацій, при цьому був досягнутий обмежений успіх у підвищенні прозорості того, як вона обробляються скарги.

«Twitter усе ще не робить достатньо, щоб упоратися з потоком насильства, з яким стикаються жінки на платформі. Це призводить до того, що багато жінок перестають бути публічно активними або або ж обмежують і цензурують самі себе під час користування платформою», – сказав Раша Абдул Рахім, співдиректор Amnesty Tech.

«Ми окреслили чіткі і зрозумілі кроки, які може зробити Twitter, щоб перетворити свою платформу на більш безпечне місцем для вираження жінками своїх поглядів. Twitter може і повинен зробити більше, щоб захистити користувачок від онлайн-насильства».

Із моменту виходу дослідження «Токсичний Twitter» 2018 року Amnesty International продовжує підкреслювати масштаби онлайн-насильства щодо жінок у цій соцмережі, зокрема, ідеться про Аргентину, Індію, Великобританію та США. Тим часом самі жінки також продовжують нарікати на токсичність, із якою вони стикаються в Twitter, і нездатність компанії адекватно реагувати.

Постійні знущання, із якими стикаються жінки на платформі, підривають їх право на рівне, вільне і безстрашне самовираження. Це зловживання має надзвичайно міжсекторальний характер, і жінки з етнічних або релігійних меншин, маргіналізованих каст, лесбійки, бісексуалки або трансгендерки, а також небінарні особи й жінки з інвалідністю непропорційно сильно страждають від аб’юзу на платформі.

Індійська письменниця й активістка Міна Кандасамі розповідає: «той факт, що я як представниця тамільського народу, жінка змішаної касти, виступаю проти дискримінаційної кастової системи Індії, виявився вибухонебезпечною сумішшю у Twitter. Я отримую тонни расистських та мізогінних образ, включно з погрозами зґвалтування. Twitter завжди, занадто повільно реагує на різні види насильства, із якими стикаються жінки. Це потужне місце для самовираження, але Twitter повинен зробити більше, щоб очистити платформу і зробити її безпечним місцем для жінок».

Amnesty International надала Twitter конкретні рекомендації щодо того, як сйоцмережа може краще виконувати свої обов’язки в галузі прав людини, виділивши десять із них, які, на нашу думку, є ключовими для боротьби з онлайн-насильством щодо жінок. Дослідження «TWITTER’S SCORECARD» використовує систему світлофорів для оцінки прогресу соцмережі в реалізації рекомендацій, які охоплюють прозорість, механізми звітності та розширені функції конфіденційності й безпеки. Червоний колір означає, що рекомендація не була виконана, жовтий – що робота триває, а зелений – що рекомендація була повністю виконана.

Через відсутність даних, які надає Twitter, важко навіть оцінити весь масштаб проблеми. Наприклад, Twitter як і раніше не надає детальних розбивок повідомлень користувачів/-ок про зловживання на рівні країн, а також не надає даних про те, скільки користувачів/-ок повідомляють про конкретні види образливих висловлювань, наприклад, за ознакою статі чи раси.

Twitter також утримується від розкриття докладної інформації про кількість модераторів/-ок контенту, включно з тим, як вони розподіляють ресурси в різних країнах і різними мовами.

Соцмережа повинна надавати більш прозору інформацію щодо того, як вона розробляє та впроваджує автоматизовані процеси для виявлення онлайн-насильства щодо жінок. Хоча Twitter розкрив подробиці про те, як він використовує алгоритми для боротьби з дезінформацією під час пандемії COVID-19, йому ще належить забезпечити такий же рівень прозорості щодо того, як алгоритми використовуються для боротьби з образливими твітами.

Twitter досяг бажаного прогресу в деяких аспектах, включно з покращенням процесу оскарження, пропонуючи користувач(к)ам більше рекомендацій про те, як працює сам механізм і як приймаються рішення. Компанія отримала «жовтий» колір як оцінку зусиль із підвищення обізнаності користувачів/-ок про конфіденційність і функції безпеки, а також за просвітництво користувачів/-ок про шкоду, заподіяну в разі пов’язаних політик.

Twitter несе відповідальність за дотримання прав людини, включно з правом на захист від дискримінації та насильства, а також свободу вираження думок і переконань.

«Twitter повністю здатні реалізувати ці зміни, які реально вплинуть на досвід мільйонів жінок при користуванні платформою», – зазначив Майкл Кляйнман, директор ініціативи Amnesty International у Силіконовій долині.

«Генеральний директор Twitter Джек Дорсі повинен підкріплювати слова з діями, щоб показати, що він дійсно прагне зробити соцмережу більш безпечним місцем для жінок. Ми будемо продовжувати тиснути на компанію до тих пір, поки не побачимо реальних змін, які дійсно показують, що насильство щодо жінок не толерується на цій платформі»

Відповідь Twitter

У відповідь на наш аналіз Twitter визнали, що компанії потрібно зробити більше. Однак вони також заявили, що поєднання технологій і людських ресурсів у модерації дозволяє більш активно реагувати на онлайн-насильство. Щодо публікації дезагрегованих даних по країнах та регіонах Twitter стверджував, що це може бути призвести для неправильного тлумачення і створити помилкове враження про проблему.

Хоча Amnesty International визнає, що контекст важливий, ніщо не заважає Twitter надавати контекст разом із даними, а обов’язки компанії щодо прав людини означають, що її діяльність із протидії онлайн-насильству має бути більш прозорою.