Саудівська Аравія: правозахисниця Луджейн Аль-Хатлул постане перед судом

9 березня 2020

Цього тижня (у середу, 11 березня) перед судом Ер-Ріяда постане Дуджейн аль-Хатлуль, відома Саудівська правозахисниця, яка перебуває під вартою вже майже два роки.

Аль-Хатлуль судять за цілою низкою звинувачень, пов’язаних із її мирною правозахисною діяльністю, включно з кампанією за право жінок водити машину і припинення системи опіки чоловіків над жінками. Її можуть засудити до тривалого тюремного ув’язнення.

«У в’язниці Луджейн піддавалася тортурам, сексуальному насильству й одиночному ув’язненню, – що посилює той факт, що вона була несправедливо позбавлена волі протягом майже двох років», – наголосила Лінн Маалуф, директорка з досліджень Amnesty International на Близькому Сході.

«Саме існування цього фальшивого суду зриває завісу з так званого поштовху влади до реформ у Королівстві. Як вони можуть ініціювати зміни в країні, коли ті самі жінки, які боролися за ці реформи, усе ще можуть бути покарані за свою діяльність?»

«Настав час владі не тільки зняти ці сміховинні звинувачення, а й забезпечити незалежне і неупереджене розслідування щодо ставлення до активістки в ув’язненні, а також притягнути всіх винних до відповідальності. Це єдиний план дій, який додасть переконливості проведеним владою реформам».

Процес над аль-Хатлуль почався 13 березня 2019 року в спеціалізованому кримінальному суді в Ер-Ріяді. Досі всі судові засідання в її справі були закриті, а дипломат(к)ам і журналіст(к)ам було заборонено бути присутніми на них.

Amnesty International закликає зняти всі звинувачення з Луджейн аль-Хатлуль і негайно та беззастережно звільнити її. Організація також закликає владу дозволити незалежним спостерігач(к)ам слідкувати за ходом судових процесів і публічно повідомляти про них.

Додаткова інформація

Луджейн Аль-Хатлуль разом із низкою відомих саудівських правозахисниць та активісток заарештували у травні 2018 року. Ці сміливі активістки мирно виступали за право жінок водити машину, за припинення системи опіки чоловіків над жінками, за справедливість і рівність.

Луджейн затримали 17 Травня 2018 року. У в’язниці вона постраждала від ряду порушень прав людини, включно з тортурами, сексуальним насильством та іншими формами жорстокого поводження. Протягом перших трьох місяців її тримання під вартою Луджейн утримували без зв’язку із зовнішнім світом, не даючи доступу до сім’ї та адвоката. Із січня 2020 року її також утримували в одиночному ув’язненні.

Сьогодні 13 активісток за права жінок перебувають під судом за свою правозахисну діяльність. Із 13-ти осіб п’ятеро лишаються під вартою, серед них: Луджейн Аль-Хатлуль, Самар Бадаві, Насіма ас-Сада, Нуф Абдулазіз і Майя аз-Захрані.

Хоча вісім інших активісток були тимчасово звільнені, їм, як і раніше загрожує, тюремне ув’язнення відповідно до законодавства про боротьбу з кіберзлочинністю за їхню правозахисну діяльність.