Філіппіни: 47 компаній можуть притягнути до відповідальності через порушення прав людини, пов’язані зі зміною клімату

9 грудня 2019

Комісія Філіппін із прав людини заявила про те, що 47 великих компаній, які працюють на викопному паливі та забруднюють атмосферу вуглекислим газом, можуть притягнути до відповідальності за порушення прав мешканців/-ок країни у зв’язку зі збитком, заподіяним зміною клімату. Реагуючи на цю новину Ашфак Халфан, директор програми з права та політик Amnesty International, заявив:

Комісія Філіппін із прав людини сьогодні створила маяк надії для постраждалих від кліматичної кризи. Це перший випадок, коли правозахисний орган заявив, що корпорації з видобутку викопного палива можуть бути визнані юридично відповідальними за шкоду правам людини, пов’язану зі зміною клімату

Ашфак Халфан, директор програми з права та політик Amnesty International

«Комісія Філіппін із прав людини сьогодні створила маяк надії для постраждалих від кліматичної кризи. Це перший випадок, коли правозахисний орган заявив, що корпорації з видобутку викопного палива можуть бути визнані юридично відповідальними за шкоду правам людини, пов’язану зі зміною клімату».

«Рішення комісії не означає негайних штрафних санкцій для компаній, про які йдеться. Утім ця знакова заява створює великий правовий прецедент. Це відчиняє двері для подальших судових розглядів і навіть кримінальних розслідувань, які можуть призвести до того, що компанії з видобування викопного палива та інші великі забруднювачі або будуть змушені відшкодувати збитки, або ж їхні представників арештують за шкоду, пов’язану зі зміною клімату. У рішенні також підтверджується, що компанії, які працюють на викопному паливі, повинні поважати права людини й інвестувати в екологічно чисту енергію».

«Ми в правозахисній спільноті повинні скористатися імпульсом, яке створило це рішенням, щоб притягнути забруднювачів та уряди до відповідальності».


2018 року Марінель Сумоок Убальдо, екоактивістка із Філіппін, свідчила перед Комісією Філіппін Із прав людини, яка проводить розслідування щодо відповідальності світових компаній за порушення прав людини в результаті зміни клімату. Марінель стала героїнею Марафону написання листів 2019. Вона вимагає від уряду забезпечити гідні умови життя постраждалим від зміни клімату.

ПІДТРИМАЙТЕ МАРІНЕЛЬ СВОЇМ ПІДПИСОМ