Amnesty International вимагає провести неупереджене слідство за фактом стрілянини під Харковом

27 серпня ввечері поблизу міста Люботин на трасі Київ-Харків невідомі розстріляли з травматичної зброї мікроавтобус, у якому перебували представники ГО «За життя». За даними поліції, в результаті інциденту у лікарні перебувають чотири постраждалих. Один із них отримав струс мозку, інші – різні поранення від гумових куль. За фактом події відкрили 2 кримінальних провадження: за статтею хуліганство та замах на вбивство двох і більше осіб з хуліганських спонукань, вчинених за попередньою змовою групою осіб. На даний час автівки нападників встановлені, 14 осіб затримали.

“Amnesty International вимагає провести неупереджене слідство і покарати замовників та виконавців обстрілу мікроавтобуса на трасі Київ-Харків. Ми глибоко занепокоєні збільшенням випадків насильства напередодні місцевих виборів, а особливо з боку угруповань, які пропагують ненависть та дискримінацію. В Україні заборонена будь-яка дискримінація, у тому числі через політичні погляди та приналежність до певних організацій, дозволених державою. Особи, які застосували фізичне насильство і травматичну зброю без будь-яких законних підстав мають понести суворе покарання за свої дії. На жаль, подібні випадки дуже часто не розслідуються ефективно, і винні у правопорушеннях (злочинах) так і залишаються непокараними. Це створює атмосферу безкарності, що спонукає представників таких угруповань й надалі вчиняти злочини на ґрунті ненависті”, — зазначила директорка Amnesty International Україна Оксана Покальчук.